Sauropodele erau animale preistorice erbivore gigantice care se deplasau pe patru picioare masive. Din categoria lor face parte si dinozaurul Agustinia care prin aspectul sau deosebit parea un sauropod bizar, care se remarca prin doua randuri de placi verticale sau piroane pozitionate pe partea dorsala a corpului, de-a lungul sirei spinarii.

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Patagonia si in Argentina, iar specia a fost descrisa prima data de paleontologul Jose Bonoparte in anul 1999. Acesta a numit dinozaurul Agustinia ligabuei si a estimat ca ar avea lungimea corpului de aproximativ 15 m, inaltimea de 4 m, iar greutatea de pana la 20 tone.

Numele acestui dinozaur se refera la descoperitorul sau Agustin Martinelli si la pasionatul de animale preistorice Giancarlo Ligabue care a sponsorizat expeditia ce a fost realizata in scopul cautarii si scoateri la iveala prin sapaturi arheologice a ramasitelor fosile preistorice.

Acest animal preistoric a fost un sauropod erbivor care a trait in perioada Cretacicului pe teritoriul unde azi se afla America de Sud, in urma cu 113-108 milioane de ani. Ca si alte sauropode avea corpul masiv, gatul lung si coada foarte mare. Talia sa uriasa arata faptul ca se hranea cu o cantitate mare de plante, tot felul de specii care existau in Cretacic. In acea perioada vegetatia era abundenta deoarece dioxidul de carbon din atmosfera avea o concentratie de 10 ori mai mare decat in zilele de azi si acest lucru intensifica dezvoltarea plantelor.

Citește și:  Dinozaurul Becklespinax descoperit în Anglia

Un astfel de animal preistoric isi petrecea timpul si in apa dar la adancimi mici, ca de altfel cum faceau si alte specii de sauropode (pentru a se refugia din calea pradatorilor) si este posibil sa fi consumat plante acvatice sau diferite soiuri vegetale care cresteau pe malurile apelor. Avea corpul musculos si puternic, iar coada lunga era tinuta in pozitie aproape orizontala, nu atarna pe sol.

De-a lungul spatelui avea doua randuri de piroane ascutite sau de tepi lungi de marimi diferite, care ii aparau corpul de atacul dinzaurilor pradatori. Astfel de tepi ascutiti erau distribuiti si pe partea superioara a gatului musculos, lung si flexibil dar si deasupra cozii, care era mai groasa la baza si mai subtire la varf. Capul era mic, narile destul de largi, creierul slab dezvoltat, botul turtit, iar maxilarele prevazute cu masele puternice pentru prinderea si maruntirea vegetatiei cu care se hranea.

Ochii erau mici deci vederea nu era foarte bine dezvoltata ca la alte animale preistorice. Membrele anterioare si posterioare erau foarte mari, ca niste coloane imense, fiecare prevazut cu degete groase si gheare ascutite, acestea avand capacitatea de a sustine intreaga greutate corporala a acestui animal gigant.

Dinozaurul Agustinia ligabuei face parte din ordinul Saurischia, familia Agustiniidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.