Alvarezsaurusul era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, acum 86-83 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric a fost numit ,,Soparla Alvarez” in onoarea istoricului argentinian Don Gregorio Alvarez. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in provincia Neuquen, iar prima sa descriere a fost facuta in anul 1991 de catre paleontologul Jose Fernando Bonaparte. Numele sau stiintific este de Alvarezsaurus calvoi.

Conform cercetatorilor, lungimea acestui dinozaur era de 2 m, inaltimea de 0,7 m si greutatea de 20 kg.

Ca aspect general se asemana mai mult cu o pasare decat cu o reptila. Avea corpul compact si gatul flexibil si lung exact ca la pasari. Coada era lunga si turtita lateral, masura de doua ori lungimea corpului cu tot cu gat. Capul era mic, cu botul lung, ochii mari si maxilarele prevazute cu dinti.

Alvarezsaurus calvoi, Foto: planetdi.startlogic.com
Alvarezsaurus calvoi, Foto: planetdi.startlogic.com

Membrele anterioare erau scurte si subtiri, probabil acoperite cu pene, iar cele posterioare erau mult mai mari si musculoase, terminate cu gheare mari, curbate si ascutite, bine adaptate sa se catere pe trunchiurile copacilor cazuti sau indoiti, pentru a-si cauta hrana.

Citește și:  Specii de gasteropode - află lucruri interesante despre ele

Se deosebea de pasari prin faptul ca avea coada foarte lunga si ghearele de la membrele din spate foarte mari si puternice. Se banuieste ca isi tinea gatul in forma literei ,,S” la fel ca strutii sau pasarile emu din ziua de azi, iar coada il ajuta in mentinerea echilibrului. Mersul sau era biped, iar conformatia membrelor arata ca era si un foarte bun alergator. Probabil ca singura lui scapare era fuga atunci cand se simtea in pericol.

Traia in zone cu campii aride si zone desertice, iar hrana sa era formata din hoituri, amfibieni, insecte, oua de reptile si mici mamifere.

Dinozaurul Alvarezsaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Alvarezsauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.