Pe teritoriul din cretacic al Americii de Sud a trait dinozaurul Amazonsaurus in urma cu 125-100 milioane de ani. Era un sauropod mic comparativ cu alte asemenea animale, lungimea sa a fost aproximata la 12 m si greutatea la cel mult 5 tone. Avand in vedere ca ramasitele sale fosile au fost descoperite pe teritoriul Braziliei si in Bazinul Amazonului, numele sau se refera la acest fluviu. A fost numit de paleontologi soparla Amazon sau Amazonsaurus maranhanensis.

Pe baza ramasitelor sale fosile – cateva fragmente de oase ale pelvisului si o serie de vertebre ale cozii si coloanei vertebrale – paleontologii au stabilit cand a trait acest animal preistoric, cum arata si ce stil de viata avea.

Acest sauropod isi petrece mult timp in apa dar si pe sol, avea mersul patruped, corpul masiv, gatul si coada foarte lungi. Vertebrele coloanei si ale cozii aveau prelungiri lungi care puteau fi arcuite si erau traversate de ligamente puternice ce permiteau animalului sa-si tina cu usurinta capul sus orizontal si vertical.

Citește și:  Specii de reptile marine preistorice, află cum trăiau acestea

Coada era lunga, mai groasa la baza si foarte subtire la varf, putea fi utilizata ca arma de aparare si atac impotriva dinozaurilor de prada, in caz de nevoie ii lovea cu ea ca si cum ar fi avut un bici.

Un astfel de animal traia aproape de ape, in zonele de mal, unde se putea hrani si cu plante delicate acvatice, dentitia sa fiind slab dezvoltata, caracteristica sauropodelor erbivore. De asemenea raurile ii oferea posibilitatea de a se refugia intr-un loc sigur in cazul in care era in pericol sa fie atacat de pradatori.

Consuma o mare varietate de plante, mai ales frunze de araucaria si gingko care erau mult mai hranitoare decat cele ale plantelor actuale. Dioxidul de carbon din atmosfera din Cretacic face ca vegetatia sa se dezvolte mult mai rapid decat in prezent si astfel aceste animale de talie uriasa sa aiba la dispozitie o sursa bogata de hrana pentru a supravietui.

Specia Amazonsaurus maranhanensis a fost clasata in ordinul Saurischia si superfamilia Diplodocoidea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.