Dinozaurul Anchiceratops impresiona nu atat prin coarnele sale foarte ascutite de deasupra capului cat mai ales prin scutul imens, care aparea si la dinozaurul Chasmosaurus care a trait in aceeasi perioada la sfarsitul Creatacicului, in era Mezozoica. Acest patruped urias popula zonele impadurite, iar hrana sa era formata din plante, ca la orice animal erbivor.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) de catre paleontologul american Barnum Brawn in anul 1914. Acesta a facut o descriere a specie si a numit-o Anchiceratops ornatus. De asemenea, a estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de aproximativ 5-6 m, inaltimea de 2 m si greutatea de 1,8 tone.

Acest animal preistoric avea trei coarne foarte ascutite, doua mai mari, curbate spre inainte, pozitionate deasupra ochilor si unul mic, orientat in sus, situat chiar deasupra nasului. Pe partea din spate a capului purta o podoaba mare – un scut prevazut pe margini cu o serie de ghimpi ascutiti, din care doi erau indreptati inainte si situati la mijlocul laturii posterioare. Greutatea scutului era semnificativ diminuata de orificiile mari acoperite cu piele groasa si solzoasa.

Citește și:  Vezi care sunt cele mai ciudate specii de păsări din lume

Acesti dinozauri erbivori traiau in turme, iar coarnele lor reprezentau un semn de recunoastere a speciei.

Dinozaurul Anchiceratops ornatus

Botul lung si puternic se termina cu un cioc cu margini taioase, care era folosit la smulgerea manunchiurilor de plante de pe sol, care apoi erau mestecate cu maselele celor doua maxilare, care se inchideau ca doua lame de foarfeca.

Corpul unui Anchiceratops adult era greoi si compact, sustinut de cele patru membre puternice, terminate cu labe robuste si gheare copitate. Membrele din spate erau mai mari decat cele din fata, iar coada ajuta la mentinerea echilibrului in timpul mersului patruped. Acest dinozaur se hranea cu plantele de la nivelul solului, deoarece capul sau era mentinut aplecat din cauza scutului imens ce se sprijinea pe gatul lung si gros.

Faptul ca ramasitele fosile au fost descoperite in sedimente de delta, acoperite cu straturi de carbune, sugereaza ca aceasta creatura preistorica a trait in mediu umed, in zone cu mlastini, iar hrana sa era formata din vegetatie abundenta.

Dinozaurul Anchiceratops face parte din ordinul Ornithischia, familia Ceratopsidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.