Printre dinozaurii care au fost descoperiti de paleontologul Othniel Charles Marsh se afla si  dinozaurul Apatosaurus, descoperit in anul 1877. La doi ani de la descoperirea fosilelor acestei creaturi in Statele Unite ale Americii, acesta a fost numit Brontosaurus, denumire pastrata pana in 1978, cand s-a utilizat pentru a numi acest dinozaur numele mentionat mai sus.

Mediul de viata al dinozaurului era alcatuit din zonele de mal si se hranea cu plante si frunze, fiind un sauropod. A trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 de milioane de ani si a fost unul dintre cele mai mari animale care au vietuit pe pamant.

In lungime, dinozaurul Apatosaurus masura 21 de metri si cantarea 30 de tone.

La gatul de o lungime foarte mare avea atasat un cap mic, iar coada lunga era formata din 82 de vertebre. Isi mentinea gatul lung orizontal, in fata, datorita faptului ca membrele anterioare erau aproape egale cu cele posterioare. Nu isi tinea doar gatul in pozitie orizontala, ci si coada, pe care nu o tara pe sol.

Desi dinozaurul Apatosaurus avea un corp urias, cavitatile existente in vertebre aveau rolul de a diminua din greutatea corporala, iar toata aceasta greutate era sustinuta de membrele in forma de coloane. Fiecare laba avea cate 5 degete, iar la membrele anterioare aveau cate o gheara puternica, ce se afla pe degetul cel mare.

Citește și:  Prădători uriași care au terorizat planeta

Dinozaurul Apatosaurus

Marea majoritate a timpului o petrecea mancand iarba, avand nevoie de o cantitate mare de hrana. Daca se hranea cu plante acvatice, risca sa fie vanat de pradatorii care isi urmareau victimele in apropierea surselor de apa, mai ales ca era o prada usoara pentru un dinozaur pradator.

Pentru a se apara in fata posibilelor atacuri, era ideal pentru dinozaurii Apatosaurus sa traiasca in turme, unde se aflau in siguranta, deoarece exemplarele adulte, care aveau mult mai multa experienta cu supravietuirea atacurilor dinozaurilor pradatori stateau de veghe pe rand si ii urmareau pe atacatori.

Daca acest dinozaur era lovit din lateral de pradator, aceasta lovitura ii putea fi fatala. Pentru a se apara se folosea atat de coada, lovindu-si inamicii cu aceasta, cat si de membrele anterioare, sprijinindu-se astfel, de cele posterioare. Cu toate acestea, era cel mai bine pentru acest dinozaur sa se fereasca de atacurile pradatorilor, mai ales ca datorita greutatii foarte mari, nu putea fugi, pentru a scapa din ghearele lor.

Desi este urias, cu un corp masiv, dinozaurul Apatosaurus face parte din categoria giganticelor erbivore, care nu dispuneau de prea multe mijloace de aparare impotriva necrutatorilor carnivori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.