Din familia sauropodelor face parte grupul prosauropodelor – dinozauri care aveau corpul relativ mic si greutatea redusa. In perioada Triasicului superior aceste animale preistorice au trait pe toate continentele care in acele vremuri erau inca unite intre ele. Dinozaurul Coloradisaurus apartinea acestui grup de prosauropode, avea lungimea de 4 m, inaltimea de 1,5 m si greutatea de 100 kg.

Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in anul 1978, in Argentina, in provincia La Rioja, de catre paleontologul Joseph F. Bonaparte, iar specia a fost numita Coloradisaurus brevis. In urma studiilor facute asupra lor s-a ajuns la concluzia ca aceasta specie a trait in era Mezozoica, in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 221-210 de milioane de ani in urma.

Membrele posterioare erau foarte lungi si musculoase perfect adaptate pentru mersul biped, iar membrele anterioare suficient de dezvoltate arata ca animalul putea sa se deplaseze la fel de bine si ca un patruped.

Dinozaurul Coloradisaurus, Foto: eljovepaleontoleg.blogspot.ro
Dinozaurul Coloradisaurus brevis, Foto: eljovepaleontoleg.blogspot.ro

Gatul lung, subtire si flexibil sustinea cu usurinta capul mic si putin latit posterior, astfel incat sa ajunga usor pana la frunzisul si mugurii de pe ramurile mai inalte ale copacilor. Maxilarele erau inzestrate cu dinti ascutiti, cu margini neregulate folosite pentru ruperea si taierea plantelor, care apoi ajungeau in stomac unde cu ajutorul unor pietre stomacale numite gastroliti erau macinate si astfel digestia usurata.

Citește și:  Dinozaurul Microceratops din Asia, un dinozaur erbivor

Coada lunga si musculoasa era utilizata atat pentru mentinerea echilibrului corpului in momentele in care dinozaurul se deplasa pe cele doua picioare din spate, cat si pentru sprijin ca un al treilea picior atunci cand dorea sa fie mai inalt, sa ajunga la coroanele copacilor sau sa observe mai bine imprejurimile.

Labele mari erau prevazute cu gheare lungi, tari si ascutite, utilizate de animal pentru a apuca plantele si a le aduce in apropierea botului. Fiind un animal erbivor, hrana sa era formata exclusiv din plante, iar mediul de viata era cel cu zone impadurite, din apropierea cursurilor de ape.

Dinozaurul Coloradisaurus face pate din ordinul Saurischia, familia Massospondylidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.