Edmontonia a fost un dinozaur erbivor cu carapace din categoria ankylozaurilor, ce popula zonele impadurile de pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 83-65 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior.

Numeroase ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in diferite regiuni ale Americii de Nord, in Alberta, Wyoming, Dakota de Sud, Texas, Montana. Pe baza lor in anul 1928 paleontologul Sternberg a facut o prima descriere a acestei specii.

Numele de Edmontonia longiceps aminteste de orasul Edmonton din partea de sud-est a provinciei canadiene Alberta unde au fost descoperite multe fragmente de oase ale acestui dinozaur, care datau de acum 80-65 de milioane de ani. In anul 1930 a fost descrisa specia Edmontonia rugosidens, iar in anul 2000 specia Edmontonia australis.

Dinozaurul Edmontonia avea un corp masiv, ajungea la lungimea de 6-7 m, inaltimea de 2 m si greutatea de 3,5 tone. Capul mic de forma triunghiulara era blindat cu placi osoase de diferite marimi, iar in zona gatului si partea anterioara a spatelui erau distribuite trei randuri de placi cornoase mari, rezistente, de forme dreptunghiulare, care protejau aceasta parte a corpului considerata vulnerabila de dinozaurii pradatori.

Dinozaurul Edmontonia

Spatele si partea superioara a cozii erau acoperite cu o carapace formata din placi osoase si mici piroane ascutite care de multe ori distrugeau coltii animalelor de prada ce indrazneau sa muste un astfel de dinozaur. Umerii si partile laterale ale corpului erau protejate de tepi uriasi de diferite marimi ce se asemanau cu coarnele taurilor din zilele de azi. Tepii lungi erau folositi de masculi si in luptele ce aveau loc intre ei pentru a-si apara teritoriul, sau in spectacolele de forta ce se dadeau in perioada rutului pentru impresionarea femelelor.

Citește și:  Dinozaurul Rhoetosaurus descris de paleontologul Heber Longman

In caz de pericol, tepii ascutiti erau folositi cu succes pentru a intimida si descuraja pradatorii, sau pentru aparare in cazul unui atac din partea unor carnivori fiorosi. De multe ori cand era atacat acest animal se aseza jos pe sol, pentru a-si ascunde burta moale si vulnerabila de loviturile si coltii pradatorilor.

Aceste animale preistorice traiau in zonele impadurite si se hraneau cu plantele de la nivelul solului. Rupeau plantele cu ajutorul ciocului lipsit de dinti, dar prevazut cu margini taioase si le mestecau cu ajutorul dintilor de pe partea inferioara a maxilarelor. Mersul lor era patruped, pe toate cele patru membre groase si musculoase ca niste piroane, ce se terminau cu labe robuste si gheare copitate, perfect adaptate sa sustina intreaga greutate corporala.

Dinozaurul Edmontonia a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Nodosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.