Huayangosaurus taibaii, un stegozaur din perioada Jurasicului mijlociu, este unul dintre cei mai mici membri ai acestei categorii de dinozauri.

Dinozaurul Huayangosaurus reprezinta cea mai mica specie de animale preistorice din categoria stegozaurilor. Avea lungimea estimativa de 4 m si greutatea de 1,4 tone. Popula campiile impadurite si savanele de pe teritoriul jurasic al Chinei si se hranea ca orice animal erbivor cu plantele de pe sol.

Descoperirea și clasificarea Huayangosaurus

Ramasitele sale fosile care datau din era Mezozoica, din perioada Jurasicului mijlociu, de acum 160 de milioane de ani in urma au fost descoperite in China. Pe baza lor paleontologul Dong Zhiming a facut o descriere a acestei specii in anul 1982 si a numit-o Huayangosaurus taibaii.

Caracteristicile anatomice și adaptările Huayangosaurus

Comparativ cu dimensiunea corporala mare craniul era mic, ingust si turtit, botul se termina cu un cioc cornos ca de papagal, iar falcile puternice erau prevazute si anterior si pe partile laterale cu numerosi dinti de marimi si forme diferite, unii mai mari in forma de frunza, altii mai mici, ascutiti si subtiri.

Corpul masiv al dinozaurului era protejat pe partea dorsala de doua randuri de placi osoase mari de forma triunghiulara, care se insirau de la cap pana la mijlocul cozii. Acestea erau prinse bine in pielea groasa ce acoperea corpul animalului, aveau dimensiunile diferite, cele mai mari erau pozitionate pe mijlocul spatelui, iar cele mai mici pe gat si coada.

Dinozaurul Huayangosaurus

Cercetatorii au ajuns a concluzia ca placile s-au dezvoltat din ghimpi ososi – partea posterioara a acestora s-a latit si a schimbat in timp aspectul ghimpelui.

Capul era si el protejat prin placi osoase mici si solzi rezistenti, iar extremitatea cozii era prevazuta cu doua perechi de spini ascutiti, foarte periculosi, care semanau cu niste coarne de taur. Pe partile laterale in zona umerilor aparea cate un spin ascutit de lungime mare, cu rol de protectie a flancurilor.

Membrele anterioare aveau cam aceeasi lungime cu membrele posterioare, erau masive, terminate cu labe puternice si degete cu gheare copitate. Mersul dinozaurului era patruped, relativ lent si greoi.

Rolul plăcilor osoase și al spinilor în protecție și comunicare

Placile de pe spatele Huayangosaurusului aveau si rol de termoreglare, erau acoperite cu piele strabaduta de vase de sange care facilitau schimbul de caldura cu mediul inconjurator. De asemenea, prin schimbarea culorii placile descurajau pradatorii, iar in cadrul grupului in perioada de imperechere aveau rolul de atragere a femelei de catre mascul.

Dinozaurul Huayangosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Huyangosauridae.

Huayangosaurus și rolul său în ecosistemul Jurasic

Acest dinozaur mic erbivor ocupa un loc esențial în lanțul trofic al epocii. Hrănindu-se cu plante de talie mică, Huayangosaurus contribuia la menținerea ecosistemului prin dispersarea semințelor și curățarea vegetației joase. În același timp, rolul său de pradă pentru prădătorii mari, precum Allosaurus sau Yangchuanosaurus, îl plasa într-o poziție cheie în echilibrul natural al habitatului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.