Pana in prezent au fost descoperite trei specii ale acestui dinozaur Ornithomimus, care au fost numite Ornithomimus velox, Ornithomimus antiquus si Ornithomimus edmontonicus. Ramasitele lor fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si descrise de paleontologul american Otniel Charles Marshal in anul 1889.

Dinozaurul Ornithomimus
Dinozaurul Ornithomimus

Conform cercetatorilor, acesti dinozauri au trait cu aproximativ 70-65 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior, in America de Nord. La fel ca si alte specii de dinozauri care au existat in aceeasi perioada – cum sunt Daspletosaurus, Albertosaurus, Spinosaurus – si Ornithomimus era un foarte bun alergator, insa se diferentia prin faptul ca era omnivor, hrana sa fiind alcatuita din soparle, insecte, fructe si mici mamifere. Traia in zona aride si singurul sau mijloc de aparare in caz de pericol era fuga – el fiind capabil sa alerge cu aproximativ 50 km/ h.

Deseori acest dinozaur a fost confundat cu Struthiomimus, probabil si datorita numelui, dar si conformatiei corpului, ambii se asemanau cu pasarile.

O particularitate a acestui animal preistoric era coada foarte lunga, care masura aproape jumatate din lungimea corpului si care fiind alcatuita din vertebre conectate intre ele prin tendoane foarte puternice nu putea fi tinuta decat in pozitie orizontala.

Citește și:  Top 10 dinozauri cu aripi, vezi cum au trăit
Dinozaurul-Ornithomimus.jpg
Ornithomimus

La fel si gatul era relativ lung, format din multe prelungiri osoase puternice, care reuseau sa sustina capul de forma triunghiulara si il ajutau sa vada la distante mari, avand si o acuitate vizuala buna. Deseori gatul era tinut incovoiat in forma literei S. Botul era lung dar nu prezenta dinti, ceea ce indica faptul ca hrana sa era formata doar din animale mici si plante fragede.

Membrele anterioare erau lungi, aveau degete mari, prevazute cu gheare care il ajutau sa apuce ramurile copacilor si sa rupa cu botul mugurii si frunzele suculente. Membrele posterioare erau mai lungi si mai musculoase, prevazute de asemenea cu gheare ascutite, tari si incovoiate. Paleontologii au estimat lungimea unui Ornithomimus adult ca fiind de 3,5-4,5 m si greutatea de 100-200 kg.

Dinozaurul Ornithomimus face parte din ordinul Saurischia, familia Ornithomimidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.