Rhabdodonul a fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Franta, Spania, Austria si Ungaria, iar pentru prima data au fost descrise in anul 1869 de catre paleontologul Philippe Matheron. In acelasi an specia a fost numita stiintific Rhabdodon priscus.

Acest animal preistoric nu avea un corp robust, avea lungimea de 4,6 m si greutatea de 500 kg. Cercetatorii au clasat acest dinozaur in grupul iguanodonilor care cuprindeau specii erbivore de talie medie sau mare ce au trait in era Mezozoica si au fost raspandite pe toate continentele, mai putin pe teritoriul unde azi se afla Atarctica.

Ca majoritatea iguanodonilor si acest dinozaur se deplasa atat biped cat si patruped. Acest lucru este indicat si prin faptul ca avea atat membrele posterioare cat si cele anterioare lungi. Toate se terminau cu labe puternice, cu degete lungi si gheare in forma de copita.

Citește și:  Ocelotul (Felis pardalis) atacă alte animale dar și omul

Rhabdodon

Dinozaurul Rhabdodon traia in turme mari in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Europei si se hranea cu plantele, fructele, frunzele si semintele de pe sol. Craniul sau era compact, maxilarele erau prevazute cu numeroase masele puternice.

Plantele erau rupte cu ciocul cornos si apoi maruntite cu ajutorul maselelor, transformate intr-o pasta ce era usor inghitita si ajungea in stomac. Cavitatea abdominala era larga, stomacul era mare, de aceea si cantitatea de hrana consumata era considerabila.

Dinozaurul Rhabdodon face parte din ordinul Ornithischia, familia Rhabdodontidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.