Dinozaurul Sauropelta, numit ,,Soparla scut”, era mai mare decat un bizon si avea corpul acoperit cu o armura puternica, care il proteja oarecum de atacurile dinozaurilor pradatori. Acest dinozaur erbivor rezista cat putea atacurilor inamicilor fiorosi, dar uneori cadea prada acestora, mai ales atunci cand nu reusea sa-si fereasca pantecele de loviturile si sfasieturile ghearelor ascutite cu care erau inzestrati unii vanatori preistorici – dinozaurii de prada.

Scutul cu care era echipat acest dinozaur ii proteja corpul si deseori cei care incercau sa-l atace isi rupeau dintii in blindajul puternic. Mai mult decat atat o parte din dinozaurii pradatori erau speriati de ghimpii ascutiti ce apareau pe partile laterale ale blindajului si in timpul atacului erau raniti si nevoiti sa se retraga.

Sauropelta avea, de asemenea, gatul bine protejat de placi osoase, dar si de ghimpi si spini orientati in sus, care nu lasau ca aceasta zona sa fie vulnerabila. Pe spate si coada apareau numeroase proeminente si conuri osoase, dispuse intr-o anumita ordine, care aveau si ele rol de protectie si de aparare a corpului.

Citește și:  Cei mai mici mamuți cutreierau odată Insula Creta

Dinozaurul Sauropelta

Capul era relativ mic, cu botul alungit, ochii mari, iar faptul ca in bot avea un perete osos si un cer al gurii care despartea perfect cavitatea nazala de gura facea ca acest dinozaur sa respire si sa manance in acelasi timp.

Acesti dinozauri traiau in turme, in zonele impadurite si in savane, iar hrana lor era alcatuita din plantele de la nivelul solului.

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Montana (SUA), iar pentru prima data a fost descris in anul 1970 de catre paleontologul John Ostrom. Specia a fost numita stiintific Sauropelta edwardsorum. Mai tarziu a fost descoperita in Utah (SUA) o alta specie asemanatoare cu cea descrisa de J. Ostrom. Un schelet complet de Sauropelta adult este expus la Muzeul de Istorie Naturala din orasul New York. Lungimea acestui dinozaur a fost estimata la 5-7 m, iar greutatea la 3,5 tone.

Dinozaurul Sauropelta a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior si a fost clasat ca facand parte din ordinul Ornithischia, familia Nodosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.