Grupul Pterozaurienilor – respectiv al dinozaurilor zburatori – cuprinde o specie foarte interesanta prin aspectul ciocului numita Tropeognathus. Acest dinozaur a trait in urma cu aproximativ 110 milioane de ani, in nord-estul Braziliei, in perioada Cretacicului Inferior in era Mezozoica. Era un dinozaur zburator cu coada scurta, de inaltime medie, care cantarea aproximativ 15 kg si avea anvergura aripilor de 3-6 m.
Dupa cum ii spune si numele se remarca prin forma bizara a ciocului, prin creasta osoasa de pe partea anterioara a falcilor dar si prin numerosii dinti ascutiti de marimi diferite, care prin inchiderea falcilor intrau unii in altii.
Tropeognathusul avea un mod foarte simplu de a vana fara a-si uda aripile, prindea pestii lovind cu botul in apa, apoi ii culegea cu falca inferioara. Pe toata perioada cat efectua acest proces de prindere a prazii, isi folosea creasta de deasupra ciocului pentru stabilizarea capului. Se banuieste ca podoaba de pe falca superioara avea si rol de atragere a femelelor de catre masculi, ea schimbandu-si culoarea in perioada de imperechere. Deseori intre membrii aceleiasi specii aveau loc confruntari prin care unul dintre rivali incerca sa fure prada din ciocul celuilalt.
Aripile acestui dinozaur erau alcatuite din membrane fine de piele ce se intindeau de la membrele anterioare – prin al patrulea deget care era exagerat de lung iar celelalte trei avand doar rol de de prindere cu ghearele tari si ascutite – si pana la membrele posterioare, mai exact pana in zona labelor care ramaneau libere. Pe sol Tropeognathusul se misca destul de greu deoarece avea membrele relativ subtiri, cu siguranta se ajuta si de membrele anterioare sau se tara cu aripile stranse pe toate cele patru membre.
In acea perioada existau doar doua anotimpuri – unul ploios si unul secetos – fapt ce ingreuna uneori zborul sau de a ajunge la locul de destinatie. Pe timp de ploaie dinozaurul se adapostea in pesteri, unde isi petrecea timpul culegand cu ciocul parazitii de pe pielea aripilor sale, iar ziua cand caldura zilei crea curentii ascendenti de aer se ridica iar in zbor, plutea lansandu-se purtat de vant folosindu-se de aripile sale enorme pentru a parcurge distante foarte mari, fara prea mult efort din partea sa.
De multe ori, cand se apropia de suprafata apei pentru a prinde hrana preferata era urmarit de ochii fiorosi ai reptilelor marine din adancuri, care populau apa marilor in acele vremuri, nebanuind un astfel de pericol.
Ramasitele fosile ale acestei creaturi au fost descoperite in Brazilia si descrise in anul 1987 de catre paleontologul Peter Wellnhofer. Specia a fost numita Tropeognathus mesembrinus in acelasi an.
Dinozaurul Tropeognathus face parte din ordinul Pterosauria, familia Ornithocheiridae.