Atrax Robustus, adesea numit păianjenul-pâlnie, este recunoscut ca fiind cel mai periculos păianjen pentru om din întreaga lume.

Paianjenul-palnie Atrax Robustus face parte din categoria paianjenilor primitivi dipluride care apartin grupului migalomorfi. Din acest grup face parte si tarantula si in general paianjenii care au clestii cu lovitura in jos si nu din lateral ca la alte specii de arahnide.

Atrax Robustus este un paianjen extrem de veninos considerat de specialisti cel mai periculos pentru om din familia Depluridae, a paianjenilor depluride. Exista 3 subspecii ale acestui gen care difera foarte putin intre ele, deseori sunt confundate foarte usor. Aceasta specie apare in Sidney, mai exact pe coasta Australiei de Sud-Est, in regiunile impadurite, unde solul este nisipos si umed.

Caracteristicile fizice ale Atrax Robustus

Are corpul mare si lucios, de culoare neagra, cu lungimea de 2-3,5 cm, in cazuri exceptionale poate ajunge si la 6-7 cm. Cefalotoracele si capul paianjenului sunt protejate de o carapace groasa, care ii creaza un aspect robust, de parca ar duce cu greutate o platosa grea, in scop de aparare.

De o parte si de alta a corpului are cateva perechi de picioare groase si puternice, acoperite doar in anumite locuri de firisoare lungi de par, in rest sunt prevazute cu articulatii solide si terminate cu clesti mari (lungi de 0,6 cm fiecare) ce au apucatura in jos. Avand corpul destul de greoi, cu abdomenul bombat si mare, este de inteles de ce acest paianjen se misca cu dificultate sau in orice caz este destul de stangaci in timp ce isi deplaseaza corpul cu ajutorul picioarelor.

Dipluride

Habitatul și comportamentul de vânătoare

Ca si alte specii de dipluride si aceasta vaneaza miriapode, insecte si larve de insecte, dar si melci, broaste si mici soparle. Majoritatea dipluridelor isi fac un adapost in forma specifica de palnie, la fel face si paianjenul Atrax Robustus si mai mult decat atat el are obiceiul sa-si construiasca palnia foarte lunga de pana la 70 cm, cu doua intrari din care una ingusta.

Astfel de palnii sunt realizate in gauri sapate in solul umed si nisipos, in crapaturile trunchiurilor de copaci batrani si nu reprezinta altceva decat adevarate capcane pentru prada paianjenului.

Veninul Atrax Robustus și efectele sale asupra omului

Comparativ cu alte specii de paianjeni Atrax Robustus este cel mai periculos pentru om. El are obiceiul sa intre in casele oamenilor, in lucruri si haine si nu ramane decat sa-l atingi chiar si fara intentie ca sa atace, sa muste cu putere si sa prinda cu coltii mari, cauzand durere intensa si otravire. Acest paianjen-palnie este foarte agresiv, are muscatura foarte otravitoare dar si groaznic de dureroasa.

Masculii sunt chiar mai periculosi decat femelele si au si efectul toxic al otravii mai puternic de 5-6 ori. La copii otrava produce decesul in 15 minute, la adulti muscatura da simptome foarte grave: durere mare, transpiratie excesiva, contractii musculare, senzatii de durere abdominala, lacrimare si tulburari de vedere, probleme respiratorii si de coordonare a miscarilor, leziuni cerebrale, cardiovasculare si in cateva zile moarte.

Impactul schimbărilor climatice asupra distribuției Atrax Robustus

Schimbările climatice globale pot influența migrarea speciilor de păianjeni ca Atrax Robustus în noi habitate. O înțelegere a acestei dinamici este crucială pentru a anticipa și gestiona riscurile asociate cu întâlnirile dintre oameni și acest păianjen periculos. Cercetările recente arată o corelație între temperaturile în creștere și expansiunea teritorială a acestui păianjen, necesitând actualizarea măsurilor de siguranță și a strategiilor de informare a publicului.

Video – Paianjenul-palnie Atrax Robustus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.