Districtul Famagusta este unul dintre cele șase districte ale Ciprului. Marea majoritate a districtului este controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, cu excepția unei mici porțiuni din partea de sud, lângă baza britanică din Dhekelia care este controltaă de administrația în exil a districtului Famangusta. Acest oraș are o istorie zbuciumată și este formată din două localități îmbinate. Vechiul oraș ce seamănă cu o cetate și a rămas neschimbat, ca acum cinci sute de ani, când era amenințat de Imperiul Otoman. Între nordul și sudul Ciprului se află orașul modern Varosha, ce este un oraș blocat în zonă-tampon. Acesta este descris că fiind un oraș fantomă deoarece are străzile goale aparținând pisicilor hoinare.

O mare parte din istoria orașului este obscură, deoarece nu există înregistrări scrise. Unii istorici sunt de părere că orașul a fost fondat de regele Ptolemeu Philadelphus din Egipt în 285 i.Hr. Se crede că orașul este amplasat pe vechea așezare a orașului antic Arsinoe.

În trecut, Famagusta, era unul dintre cele mai cunoscute și bogate orașe din lume, datorită importanței comerciale. Economia acestui oraș a înflorit sub conducere venețiană; astfel în oraș au fost construite multe clădiri medievale printre care se număra și: Palatul Venețian, Biserică Sf. Barnabas, Catedrala Sf Nicolae, numeroase case și rămășițe ale orașului fortificat; acestea n-au făcut față otomanilor, care au preluat conducerea orașului în secolul XVI.

După această perioadă orașul a intrat în declin și a devenind o așezare neimportantă. În prezent, se mai poate vizita doar fațada orașului fortificat, cu excepția centrului, care a fost renovat de curând și păstrează mult din farmecul istoric. Cei care vor să exploreze trecutul medieval al Famagustei pot aruncă o privire în vechiul bazar din inima orașului vechi sau să se îndrepte spre fortificațiile venețiene.

Famagusta este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură medievală din estul Mediteranei și, în starea sa acutală de conservare, se poate compara cu vechile orașe Carcassone și Ragusa (Dubrovnik). O zi întreagă petrecută în Famagusta poate dezvălui o parte din istoria Ciprului.

Turiștii care vor să ajungă aici trebuie să știe că ruinele spectaculoase includ un amfiteatru, băile romane, un gimnasium și morminte regale. Majoritatea turiștilor consideră că plajele din jurul orașului Famagusta sunt poate cele mai frumoase din Cipru.

Orașul vechi este înconjurat de una dintre cele mai bune fortificații venețiene conservate în Mediterana de Est. Aici există o mulțime de clădiri medievale renascentiste. Din păcate, cele mai multe dintre ele au fost grav afectate în timpul asediului turcesc al orașului în 1571. Demne de remarcat sunt Catedrala Sf. Nicolae (convertită într-o moschee după cucerirea otomană și redenumită Lala Mustafa Pasa Moscheea) și Biserica Sf. Gheorghe cu frescele sale minunate.
Biserica Sf. Barnabas este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratați. Aceasta s-a păstrat așa cum era în momentul când a fost abandonată în 1976.

Barnabas a fost un cipriot din Salamis care a vizitat insula însoțit de Sf.Paul și Sf.Marcu și a fost întemeietorul Bisericii Ortodoxe Cipriote în anul 45. Biserica are o colecție de icoane din secolul XVIII, iar mănăstirea Sf. Barnabas adăpostește acum un muzeu de arheologie.

Un alt punct important pe harta turistului este Palatul Venețian. După ce a fost distrus în 1571, palatul a fost folosit că inchisoare în timpul Imperiului Otoman. Printre prizonieri s-a numărat și Namik Kemal, poetul național al imperiului, care a fost reținut aici între 1873 și 1876, după ce a fost exilat în Cipru de către sultan.

Orașul este popular pentru turiștii tineri pentru că are o viață de noapte vibrantă și pentru că aici există și o universitate.

Parte de sud a orașului modern (cunoscută la nivel internațional ca Varosha) a fost închisă pentru public și este controlată de armata turcă.

În Farmagusta veți găsi o varietate de magazine cu îmbrăcăminte și suveniruri. Cele mai multe dintre magazine pot fi găsite de-a lungul drumului Salamis Road. În același timp, orașul oferă o mare varietate când vine vorba de restaurante atât în partea veche, cât și cea nouă a orașului. Restaurantele din orașul vechi sunt în mare parte situate în jurul Namik Kemal Square, în timp ce în zona nouă cele mai multe baruri și restaurante sunt concentrate pe Salamis Road.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ