Singura specie de salamandra gigantica din America de Nord este dracul de namol, care are denumirea stiintifica de Cryptobranchus alleganiensis. Aceasta salamandra are dimensiunea corpului impresionanta ce variaza intre 30-74 cm si greutatea de 1,5-2,5 kg.

Este o specie exclusiv acvatica, traieste mai ales in raurile cu sol pietros din centrul si estul Statelor Unite ale Americii. Femela este de regula mai mare decat masculul, il depaseste in lungime cu aproximativ 20 cm.

Corpul acestei salamandre este acoperit cu piele groasa, cutata, in nuante de culori maronii, vernil sau gri cu numeroase pete intunecate ce ii creeaza un aspect marmorat. Are capul mic si puternic aplatizat, botul lung, rotunjit, narile mici pozitionate deasupra acestuia, muscatura puternica si ochii mici, cu irisul de culoare inchisa.

Membrele sunt scurte si late, puternice, prevazute cu degete groase cu gheare ascutite, cele anterioare au cate patru degete, iar cele posterioare cate cinci. Acuitatea vizuala este slab dezvoltata, respira si prin plamani si prin branhii, activitatea este nocturna, inoata pe fundul apei, sapa cu botul in substrat pentru a prinde crustacee si ale vietuitoare acvatice.

Citește și:  Salamandra roșie (Pseudotriton ruber), vezi în ce păduri sunt răspândite
Cryptobranchus alleganiensis
Cryptobranchus alleganiensis

Coada este puternica si lunga ii ofera posibilitatea de a inainta usor prin apa, de parca ar avea o vasla. Cand simte pericolul, are tendinta de a inota spre a scapa din raza vizuala a pradatorului si daca este nevoita secreta o substanta toxica si vascoasa prin pielea sa.

In perioada de reproducere, in lunile de toamna, femela isi depune ouale in cuiburi amenajate in gropi sapate pe fundul apei, apoi masculul teritorial si agresiv are rolul de a le pazi pe toata perioada incubatiei de 2-3 luni. Dupa eclozarea oualor apar larvele care sunt in continuare pazite de mascul.

Salamandra de namol face parte din ordinul Caudata, familia Cryptobranchidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Sunt cunoscute doua subspecii ale acestui gen: Cryptobranchus alleganiensis alleganiensis descrisa mai sus si Cryptobranchus alleganiensis bishopi din Arkansas si Missouri.

Video – Dracul de namol (Cryptobranchus alleganiensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.