Dumbraveanca (Coracias garrulus) este o pasare arboricola, raspandita in estul Europei si vestul Asiei. Este frecvent intalnita in Franta si in Spania si izolat in Germania. In tara noastra apare la sfarsitul lunii aprilie si pleaca la sfarsitul lunii septembrie. Se intalneste frecvent ca pasare clocitoare in toate zonele de relief, insa nu se duce in munti.

La noi este numita dumbraveanca, deoarece in timpul cuibaritului este o pasare de dumbravi si zavoaie cu copaci batrani si scorburosi. Foarte rar, cuibareste in gaurile de pamant ale malurilor prapastioase sau in cele ale stancilor. Este adesea intalnita in Delta si Lunca Dunarii.

Atat femela cat si masculul au un colorit viu, pus in valoare mai ales in timpul zborului. Sunt pasari de talia unei stancute, au ciocul scurt si lat. Dumbraveanca are penajul verde-albastru cu partea dorsala cafenie-ruginie.

Penele cozii si ale aripilor au varfurile albastru inchis. Prefera terenuri deschise, bogate in copaci, palcuri de pini si stejari batrani. Primavara, in perioada imperecherii, masculul face zboruri sprintene, strabate zona de cuibarit, fluturand din aripi incolo si incoace si rasturnandu-se pe spate.

Citește și:  Furtunarul ghețurilor (Fulmarus glacialis), o pasăre marină

dumbraveanca

Dumbraveanca obisnuieste sa foloseasca pentru cuibarit scorburi vechi parasite de ciocanitori, uneori ea cloceste si in vizuini. Poate fi vazuta pe sarme, stalpi de telegraf, uneori cloceste in grupuri mai mari. Isi captuseste cuibul cu tot felul de fragmente vegetale, pene si fire de iarba.

Cloceste o data pe an, ouale sunt de culoare alba. Puii, in general in numar de patru sau cinci, sunt ingrijiti de ambii parinti. Dupa ce ies din ou, puii au un aspect tepos, deoarece tecile cornoase ale penelor crapa abia mai tarziu.

Pentru a se hrani, ei nu casca larg gura, ci, la atingere prind imbucatura tinuta in fata lor. Hrana este formata din insecte mari si nevertebrate mici. Obisnuieste sa prinda insectele din zbor, stand pe un loc mai inalt, un gard, sau de pe sol.

Este o pasare calatoare, pleaca iarna in sudul Africii, la inceputul lunii mai soseste in Europa. Dumbraveanca este o pasare protejata, vanatul ei este interzis.

Va prezentam un video cu dumbraveanca:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.