Daca dai un search pe internet scriind “e greu sa fii barbat” vei obtine o multime de articole care vor vorbi despre cat de greu e sa fii femeie intr-o lume a barbatilor. Ba chiar pe Google vei primi ca raspuns “did you mean: e greu sa fii femeie”. Deci, putem trage concluzia ca e mai greu sa fii femeie? sau putem trage concluzia ca femeile se plang din ce in ce mai des ca traiesc “intr-o lume a barbatilor”, ca sunt victime ale discriminarii? Probabil ca femeile vor sustine ca e mai greu sa fii femeie, iar barbatii ca e mai greu sa fii barbat. Dar care este totusi adevarul? E greu sa fii femeie sau e greu sa fii barbat? E o lume a femeilor? Sau o lume a barbatilor?

Statistici privind proportia barbat-femeie in lume:

  • In ceea ce priveste populatia lumii, aceasta se estimeaza, in prezent, la 7 miliarde de locuitori. In 2010, rata globala a sexelor era de 986 femei la 1000 de barbati. Rata sexelor pentru intreaga populatie era de 101 barbati la 100 de femei. Deci, la nivel mondial, barbatii si femeile sunt aproximativ in numar egal.

  • Populatia in Europa este de 725 milioane de locuitori si se observa o pondere mai mare a sexului feminin. In tarile bogate sunt mai numeroase femeile (ex: SUA – 93 barbati la 100 femei), iar in tarile in curs de dezvoltare sunt mai numerosi barbatii (ex: India – 113 barbati la 100 femei). De altfel, numarul persoanelor de sex feminin este mai mare in tarile care au participat la cele doua razboaie mondiale (ex: Germania – 91 barbati la 100 femei, Rusia – 87 barbati la 100 femei). Prin urmare, in Europa sunt mai multe femei decat barbati.

  • Populatia in Romania, la recensamantul din 2002, era de 21,7 milioane de locuitori, dintre care 51% erau femei, iar 49% barbati. Populatia Romaniei, estimata in 2008, era de 21,5 milioane de locuitori dintre care 51,3 % erau de gen feminin, iar 48,7% de gen masculin. Raportul barbat-femei in Romania este de 97 barbati la 100 de femei. Deci, in Romania sunt mai multe femei decat barbati.

    Femei stand de vorba la o cafea, Foto: womenpac.wordpress.com
    Femei stand de vorba la o cafea, Foto: womenpac.wordpress.com

In concluzie, statistic vorbind, numarul barbatilor si cel al femeilor pe plan mondial este aproximativ egal. Deci nu putem zice ca e o lume a femeilor sau o lume a barbatilor, atata timp cat nu exista diferente mari intre numarul de barbati si cel de femei. Insa femeile se plang ca este o lume a barbatilor, ca barbatii sunt avantajati pe mai multe planuri si in mai multe domenii. De exemplu, barbatul era inainte seful in familie, cel care aducea banii in casa, cel care avea functii de conducere in mediul profesional, pe cand femeie era cea care se ocupa de gospodarie si de cresterea copiilor, si nu avea voie sa aiba serviciu. In prezent lucrurile s-au schimbat, femeile s-au emancipat, nu mai stau acasa, ci au inceput sa aiba si o viata profesionala, sa urmeze invatamantul superior, sa isi construiasca o cariera. Cu toate astea ele continu sa se planga ca lumea e condusa de barbati si ca ele sunt dezavantajate.

Acest articol are scopul de a sustine ideea ca “e greu sa fii barbat” si de a demonstra ca de fapt, femeile, care se plang mereu ca sunt dezavantajate, sunt de fapt cele avantajate, iar barbatii sunt de fapt cei dezavantajati. Din punct de vedere psihologic, exista diferente intre cele doua sexe, iar femeile au anumite caracteristici psihologice pe care barbatii nu le au deloc sau le au foarte putin dezvoltate. Iata cateva argumente care sustin ideea ca e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor.

In general, exista cateva modele care afecteaza imaginea de barbat, cum ar fi: barbatul “macho”, barbatul cu succes in viata sociala, barbatul responsabil de intretinerea familiei, barbatul nu stie sa se descurce in situatia de divort, barbatul incapabil sa creasca singur un copil. Deci, barbatul este supus presiunii rolului de gen, pe cand femeile nu sunt. Ele sunt vazute intr-o imagine buna: femeile sunt sexul frumos, femeile sunt cele care aduc pe lume “urmasii” familiei, femeile stiu sa faca fata divortului, femeile isi pot creste si singure copiii, femeile sunt bune gospodine, femeile sunt altruiste, empatice, pline de compasiune etc.

1. Comunicarea

O diferenta intre femeie si barbat este aceea ca femeia poate vorbi despre mai multe subiecte in acelasi timp, pe cand barbatul nu poate face acest lucru, ceea ce il frustreaza si dezorienteaza. El poate conversa doar despre un singur subiect odata. Acest lucru se datoreaza configurarii creierului: la femeie exista un flux mare de informatii intre emisfera dreapta si cea stanga, iar la barbati creierul este configurat pe un singur plan; la barbat nu exista o localizare specifica in creier pentru vorbire, insa la femeie exista. De asemenea, femeile vorbesc mult mai mult decat barbatii, ceea ce ii deranjeaza si ii fac sa se simta cicaliti. Femeile rostesc aproximativ zece mii de cuvinte pe zi, plus inca zece mii de expresii nonverbale. Prin urmare, e greu sa fii barbat cand femeile vorbesc atat de mult si pot aborda mai multe subiecte in acelasi timp.

2. Exprimarea emotiilor

Inca de mici, familia si societatea ii invata pe barbati sa se poarte “barbateste”, sa fie curajosi si sa nu planga niciodata. Astfel, barbatii sunt invatati sa nu isi exprime emotiile si sa foloseasca o “masca emotionala” care ii face sa ramana stapani pe situatie. Barbatii sunt invatati ca daca isi exteriorizeaza emotiilor pot pierde controlul. Dar asta nu inseamna ca barbatii nu au reactii emotionale, ci doar ca nu le arata.

Cercetarile in domeniu, folosind scanarea creierului, arata ca barbatii au reactii emotionale la fel de puternice ca si femeile. De altfel, barbatul are inca statutul de lider al familiei, de sustinator financiar, si el trebuie sa fie mereu stapan pe situatie, trebuie sa isi ascunda slabiciunile, sa fie mereu echilibrat si rational, si trebuie sa fie inexpresiv, sa aiba control asupra reactiilor sale emotionale. Toate aceste aspecte pot duce la o comunicare afectiva slaba in cadrul familiei. Desi societatea ii invata pe barbati sa isi ascunda reactiile emotionale, femeile insista ca barbatii lor sa isi exprime emotiile si se supara cand acestia le arata indiferenta. Deci, se poate spune ca e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor carora nu le este interzis sa isi exprime emotiile. In plus, barbatii care isi arata emotiile sunt considerati “slabi” sau chiar li se spune “te comporti ca o femeie.”

Femeie de succes, Foto: zushkabiros.wordpress.com
Femeie de succes, Foto: zushkabiros.wordpress.com

3. Dorinta de succes

Societatea ii invata pe barbati ca succesul reprezinta totul, iar pe femei le invata sa-si inhibe dorinta de succes. Astfel, scopul barbatilor in viata este sa aiba succes in toate domeniile: in viata profesionala, familiala, sociala etc. De multe ori insa dorinta de a obtine succesul cu orice pret ii face pe barbati sa dezvolte probleme de sanatate, de aceea expectanta de viata a barbatilor este mai mica decat a femeilor cu 8 ani. Este si acesta un motiv in plus ca e mai greu sa fii barbat decat femeie, cand acestora din urma nu li se exercita presiunea de a avea succes.

4. Reactia la stres

Atunci cand sunt stresati sau tensionati barbatii se interiorizeaza si nu vorbesc, deoarece ei incerca in gand sa rezolve problema, pe cand femeile stresate vorbesc intr-una cu oricine este dispus sa le asculte. Barbatii reactioneaza la stres vorbind in gand, iar femeile vorbind cu ceilalti. Femeile nu pot intelege de ce barbatii nu vorbesc cand au o problema, asa cum fac ele. Barbatii si femeile reactioneaza diferit deoarece principalele functii ale creierului sunt diferite la cei doi: la femeie principala functie este vorbirea, iar la barbat logica si orientarea in spatiu.

Cand are o problema barbatul va folosi doar lobul drept pentru a gasi solutia si nu va mai folosi lobul stang, ceea ce il face incapabil sa vorbeasca sau sa asculte. De aceea, barbatul nu va mai putea asculta ceea ce spune femeia, pentru ca este concentrat sa gaseasca rezolvarea la problema. Femeia va deveni astfel frustrata deoarece va crede ca barbatul nu vrea sa o asculte, cand ea nu vrea decat sa discute cu el despre problema. Ea nu vrea o solutie, ea vrea sa fie ascultata. Prin urmare, e mai greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care nu inteleg ca sexul opus nu reactioneaza la stres asa cum o fac ele.

5. Barbatii nu pot face mai multe lucruri simultan

Cercetarile in domeniu au demonstrat o diferenta in configurarea creierului la cele doua sexe. Barbatii au un creier specializat, compartimentat, astfel incat ei se pot concentra asupra unui singur lucru odata. Femeile insa pot face mai multe lucruri in acelasi timp. Acest lucru se datoreaza existentei mai multor conexiuni intre emisfera dreapta si cea stanga la femeie, pe cand la barbat exista mai putine conexiuni intre cele doua emisfere. De aceea, femeia poate citi in timp ce asculta radioul, sau se poate uita la televizor si vorbi in acelasi timp. Barbatul insa nu poate face decat un singur lucru odata. De exemplu, daca citeste ziarul, el nu va auzi ce spune sotia lui.

Cercetatorii au aratat, folosind scanarea creierului, ca atunci cand barbatul citeste el este practic surd. Femeile insa nu inteleg ca barbatii nu pot face mai multe lucruri in acelasi timp asa cum fac ele si, de aceea, ele continua sa vorbeasca (desi vad ca barbatul lor face altceva) si se supara apoi crezand ca nu sunt ascultate. Deci, se poate spune ca e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care nu inteleg ca ei nu pot face aceleasi lucruri ca ele.

Reactia unora dintre barbati la stres, Foto: bunchedundies.blogspot.com
Reactia unora dintre barbati la stres, Foto: bunchedundies.blogspot.com

6. Perceptia vizuala periferica

Barbatii sunt inca odata dezavantajati, avand o perceptie vizuala periferica mai slab dezvoltata decat a femeilor. Datorita hormonilor de estrogen dar si tiparului foarte complex al memoriei, femeile isi pot aminti cu usurinta unde se afla anumite obiecte. Barbatii insa nu pot face acest lucru. De aceea atunci cand femeie ii cere sa aduca untul din frigider, cel mai probabil barbatul o va intreba “unde este untul in frigider?”. De aici si pana la o cearta este un sigur pas. De ce nu gaseste barbatul untul? Studiile in domeniu au aratat ca barbatul cauta, de fapt, cuvantul “unt” in frigider si nu obiectul in sine. De aceea, daca cuvantul nu este vizibil este probabil ca barbatul sa nu il gaseasca.

Alte cercetari in domeniu au aratat ca femeile se uita mai mult dupa alte persoane de sex opus decat o fac barbatii, insa barbatii nu observa, decat rareori, acest lucru datorita unei slabe dezvoltari a perceptiei lor vizuale periferice. Deci, e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care nu inteleg ca exista mari diferente intre cele doua sexe.

7. Agresivitatea verbala

Desi femeile cred ca barbatii discuta intre ei detalii picante ale vietii lor de cuplu, nu e chiar asa, ba chiar din contra. Barbatii evita sa povesteasca prietenilor despre lucrurile intime pe care le traiesc alaturi de partenera de cuplu. In schimb, femeilor le place sa discute cu prietenele lor despre relatiile lor intime, si deseori folosesc un limbaj vulgar in descrierile lor. Va dati seama cum s-ar simti barbatul daca ar sti ca viata lui sexuala este discutata? Prin urmare, e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care povestesc celorlalti despre viata lor intima.

Importanta barbatilor in viata noastra, Foto: sehatkufreemagazine.wordpress.com
Importanta barbatilor in viata noastra, Foto: sehatkufreemagazine.wordpress.com

8. Probleme sexuale

Si barbatii si femeile au probleme sexuale, dar in cazul barbatilor ele au un impact foarte mare asupra lor. Barbatii au fost invatati ca trebuie sa aiba succes in orice domeniu, inclusiv in cel sexual. De aceea, cea mai mare frica a barbatului este sa aiba o prestatie slaba in pat. Aceasta teama poate chiar cauza impotenta la barbat. De asemenea, barbatul devine tensionat la gandul ca trebuie sa aiba o anumita performanta sexuala, ceea ce poate cauza anumite pene sexuale. Femeile insa nu au astfel de probleme, ele nu se tem ca vor avea performante slabe sau alte chestii. Deci, e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care astepta sa fie mereu satisfacute sexual insa nu stiu, de fapt, prin ce trece barbatul.

9. Orientarea sexuala

Fiecare om este liber sa isi aleaga orientarea sexuala, insa societatea impune anumite reguli. Comparativ cu femeile, barbatilor le este exercitata o presiune mai mare de a evita comportamentele caracteristice celuilalt sex. In trecut, homosexualitatea era acceptata si chiar respectata (la grecii antici), in societatea contemporana insa nu este acceptata, iar homosexualii sunt discriminati si respinsi. Daca un barbat manifesta un comportament homosexual, el este luat in ras de catre ceilalti, este batjocorit si ceilalti barbati incearca sa il evite. In schimb, daca femeile manifesta un comportament homosexual, barbatii se simt atrasi, devin incitati si chiar au fantezii sexuale cu astfel de femei. Prin urmare, e greu sa fii barbat intr-o lume in care trebuie sa iti ascunzi orientarea sexuala, daca nu este cea standard.

In concluzie, femeile trebuie sa constientizeze faptul ca creierul lor este configurat diferit de cel al barbatilor si ca cele doua sexe reactioneaza si se comporta diferit. Femeile nu inteleg ca barbatii nu sunt ca ele, de aceea ele se asteapta ca ei sa reactioneze la fel ca ele, iar cand nu se intampla acest lucru se supara si devin frustrate. De fapt, barbatul nu are nici o vina ca el nu poate face lucruri pe care le face femeia, insa femeia ar putea sa inteleaga ca nu este vina lui daca ar sti care sunt diferentele dintre sexe. Deci, e greu sa fii barbat intr-o lume a femeilor care nu te inteleg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.