Un reprezentant al archozaurilor, care a trait in Triasicul inferior, aproximativ acum 248 de milioane de ani in urma, este Erythrosuchus. Fiind un archozaur, facea parte din aceasta subgrupa a reptilelor, alaturi de dinozaurii zburatori, de dinozauri sau de crocodili. Era un animal de prada si chiar unul dintre cele mai mari animale de prada din perioada in care a trait. Reprezenta o amenintare pentru animalele erbovore din acea vreme, fiind un pradator infricosator.
Fosilele acestei reptile au fost descoperite pentru prima data in anul 1905, de catre paleontologul Robert Broom, in tinuturile Africii de Sud. Aceasta descoperire a fost uriasa, datorita dimensiunilor foarte mari pe care le-a avut reptila Erythrosuchus. Corpul ei masura intre 4 si 5 metri lungime, din care doar capul capul ocupa 1 metru.
Capul semana cu cel al unui dinozaur, fiind inalt de 9 centimetri si alcatuit dintr-o serie de articulatii osoase. Capul acesta mare era sustinut de un gat mic. Ce a atras foarte mult la acest animal este constructia corpului, asemanatoare cu cea a hipopotamului.
Coada si membrele uriasului pradator erau foarte scurte. Spre deosebire de marea majoritate a animalelor, care au membrele situate sub corp, acesta le avea indreptate catre exterior. Atunci cand mergea, reptila Erythrosuchus nu isi lasa toata greutatea, de 500 de kilograme, in totalitate pe membre, ci mai mult pe degetele acestora.
Nu era un animal prea rapid, se deplasa incet, insa nici nu era nevoie sa alerge dupa prada. Falcile sale erau mari si prevazute cu dinti conici, ascutiti si aspri, care lasau victimile fara suflare, fiind ideali pentru a cauza muscaturi care sa imobilizeze prada.
Reptila Erythrosuchus poate fi considerata cel mai de temut animal din triasicul inferior, fiind o amenintare chiar si pentru therapside, reptilele asemanatoare cu mamiferele, considerate stramosii mamiferelor. Pentru oamenii pasionati de paleontologie, acest urias pradator este o creatura fascinanta, asemeni altor animale preistorice.