Substantivul „alternativă” (din francezescul „alternative”) înseamnă: 1. Posibilitate de a alege între două soluții, între două situații etc. care se exclud. 2. Relație între două judecăți în care, dacă o judecată e adevărată, cealaltă e neapărat falsă (DEX).

Exprimări de felul – Lui i s-a oferit altă alternativă: să studieze în străinătate sau să rămână în țară sau El are două alternative: să plece la munte sau la mare – sunt greșite (conțin pleonasme), deoarece alternativa se referă la un singur aspect. În exemplele anterioare, alternativa la studiul în străinătate este rămânerea în țară, alternativa la plecarea la munte este plecarea la mare.

Corect se poate spune, de exemplu: Alternativa pe care o am în vedere este să studiez în străinătate sau să rămân în țară. De asemenea, este corectă structura „altă soluție”, de exemplu: Putem găsi o altă soluție în rezolvarea acestei probleme (nu „altă alternativă”).

Dezbaterea lingvistică asupra expresiei: Expresia altă alternativă a stârnit numeroase dezbateri în rândul lingviștilor și gramaticienilor. Unii argumentează că termenul alternativă presupune deja existența unei alte opțiuni, făcând redundantă utilizarea cuvântului altă. Este important să înțelegem contextul și sensul fiecărui cuvânt pentru a evita pleonasmele.

Citește și:  Care este sensul expresiei ad-hoc?

Utilizarea adecvată în context:

  • Corect: Căutăm o alternativă.
  • Preferabil: Căutăm o altă opțiune/soluție.

Recomandări pentru exprimare eficientă: Pentru a comunica clar și eficient, este recomandat să evaluăm semnificația fiecărui cuvânt înainte de a-l folosi. Alegerea cuvintelor precise îmbunătățește calitatea comunicării și evită confuziile.

Dacă dorești să afli mai multe despre utilizarea corectă a cuvintelor și evitarea pleonasmelor, citește articolul nostru detaliat Cum este corect: niciun sau nici un?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.