Structura „notorietate publică” este atât de utilizată încât aproape nimeni nu își mai pune problema dacă este corectă sau nu. O auzim la televizor, în comunicarea cotidiană, o citim în presă. Iată câteva exemple luate la întâmplare de pe internet: ziare.com – „Discuție scandaloasă între ambasadorii ruși… deși este o persoană politică de notorietate publică…”, wall-street.md – „Despre o lege bună asumată de guvern” – …”O persoană de notorietate publică a declarat că această lege…”, legeaz.net – Art.255 Noul Cod de Procedura Civilă – „Dacă un anumit fapt este de notorietate publică…” etc.

Notorietate (un împrumut din limba franceză – fr. notoriete) înseamnă însușirea de a fi notoriu, faptul de a fi cunoscut de multă lume, știut de toți; reputație, faimă (DEX). Asocierea substantivului notorietate cu adjectivul publică este, desigur, o construcție greșită – un pleonasm – repetându-se, în mod inutil, aceeași idee.

Așadar, se poate spune corect, de exemplu: O persoană care se bucură de notorietate a făcut o declarație surprinzătoare / Această firmă de notorietate a lansat pe piață un nou produs / Acest fapt se bucură de recunoaștere publică etc.

Citește și:  Este corect aversă de ploaie?

Impactul social al notorietății publice: Notorietatea publică, înțeleasă ca gradul de recunoaștere al unei persoane sau entități în spațiul public, are implicații semnificative în diverse domenii, de la media la justiție. Este crucial să înțelegem nu doar semnificația termenului, ci și consecințele sale în societate.

Considerații etice și legale:

  • În jurnalism, notorietatea influențează acoperirea și percepția subiectelor.
  • În drept, notorietatea poate afecta imparțialitatea proceselor.

Cum să folosim termenul corect: Utilizarea corectă a expresiei notorietate publică reflectă nu doar acuratețea lingvistică, ci și înțelegerea contextului său mai larg. Este important să evaluăm dacă notorietatea menționată se aliniază cu contextul discuției și cu realitățile sociale actuale.

Pentru mai multe informații despre utilizarea corectă a termenilor legați de comunicarea în spațiul public, consultați articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.