O casa cu un design neobisnuit, incadrata intr-un peisaj asemenea, nu este decat capdopera arhitectonica a lui Frank Lloyd Wright. Fallingwater, cunoscuta si drept Kaufmann Residence, a fost construita in anul 1935 in Pennsylvania, la 69 de kilometri sud-est de Pittsburgh. Aici, se afla o superba cascada, parte a casei, ce completeaza cumva imaginea pe care Frank Lloyd Wright a vrut sa o confere mosiei. Intins pe o suprafata de peste 2.000 de hectare, respectiv 5.000 de acri, domeniul a fost amenajat pentru Edgar J. Kaufmann, cel care detinea la acele vremuri Kaufmann Departement Store din Pittsburgh.

Ideea in jurul careia Lloyd Wright a amenajat intregul domeniu a fost geniala: in loc sa construiasca o casa care sa ofere o priveliste superba asupra imprejurimilor, Lloyd Wright a exploatat din plin fermecatoarele peisaje, mergand pe dinamismul cascadei. Astfel, el a reusit ceva unic pana la acele vremuri, reusind sa construiasca o casa ce pare parte a peisajului. Nu e de mirare ca Fallingwater este considerata cea mai importanta opera a sa. Pe masura ce intaintam pe mosie, fiind intampinati de o priveliste ce taie respiratia, si ne apropiem de casa, susurul molcom al cascadei ne indeamna sa ne apropiem si mai mult.

Citește și:  Teatro di San Carlo: Obiective turistice Italia - Napoli

Gradina din jurul casei intregeste imaginea pe care Lloyd Wright si-a dorit-o, cu toate ca nu i s-au adus modificari prea mare. De fapt, acesta este si farmecul gradinii de la Fallingwater: aerul fresh si lipsa interventiei omului asupra naturii dimprejur. Iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca pana si o parte a casei pare sa fie o gradina, fosta locuinta a lui Kaufmann dispunand de terase pline cu plante. Mai mult de exact, unele camere dau senzatia ca ar fi parti ale exteriorului.

Pe langa faptul ca aici se afla si cateva sculpturi importante, printre care una din Orissa, India, Fallingwater impresioneaza prin naturaletea sa desavarsita. Nu ar trebui sa ne mire ca a fost inclusa in lista lui Smithsonian, 28 de locuri pe care sa le vizitam inainte sa murim. Fiind in prezent detinuta si administrata de Western Pennsylvania Conservancy, Fallingwater, munca de geniu a lui Frank Lloyd Wright, poate fi considerata cu usurinta marea intruchipare a naturii.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.