Ada Lovelace, pe numele ei Ada Augusta Byron, s-a nascut la 10 decembrie 1815 în Londra si este singurul copil legitim al poetului Lord Byron si al sotiei acestuia Anne Isabella Milbanke. A fost numita Augusta dupa sora tatalui sau, Augusta Leigh, iar Ada a fost numita chiar de catre poet. La doar o luna de la nasterea matematicianului, Ada, mama acesteia, se desparte de poet si se muta cu fiica de doar o luna in casa parintilor, in Kirkby Mallory. La patru luni dupa plecarea sotiei, Byron paraseste Anglia, fara ca fiica acestuia sa aiba sansa de a-l cunoaste.

Ada Lovelace
Ada Lovelace

Pentru a obtine custodia fiicei Ada Lovelace, mama sa nu a intampinat dificultati, in ciuda faptului ca statul englez oferea custodia totala tatilor in situatii de divort, reprezentand un avantaj faptul ca poetul nu a facut nimic pentru a-si cere drepturile parintesti. Micuta Ada a fost crescuta de mama, fara sa existe nicio relatie intre ea si tatal acesteia, care a murit in anul 1824 in Grecia, pe cand micuta avea 9 ani. Foarte important pentru mama Anne Isabella in educatia pe care i-a oferit-o fiicei sale a fost ca aceasta sa nu mosteneasca preocuparile tatalui sai, motiv pentru care a vrut ca fiica sa sa studieza matematica si muzica, vazand matematica precum o buna modalitate de a-si antrena mintea, iar muzica precum un mod de a dobandi calitatile sociale potrivite.

Inca de cand era mica, de educatia matematicianului Ada Lovelace s-au ocupat o serie de meditatori, de la varsta de 6 ani. In ciuda faptului ca mama sa dorea ca aceasta sa dezvolte o inclinatie catre matematica, ea era pasionata de geografie si studia geometria doar pentru a-si multumi mama. Afland de lipsa intersului fiicei ei pentru matematica, i-a inlocuit o lectie de geografie cu una de artimetica. In ciuda presiunilor mamei sale, care o impulsiona sa isi aprofundeze studiile in matematica, aceasta a devenit un matematician de exceptie.

Ada Lovelace a avut o copilarie dificila, din cauza problemelor de sanatate de care a suferit. Astfel, la varsta de 8 ani sufera de migrene, iar in anul 1829 sufera de o boala misterioasa, care o paralizeaza, fiind nevoita pe durata unui an de zile sa se odihneasca si sa ramana la pat, insa aceasta nu i-a impiedicat studiile. La varsta de 17 ani cunostiinte si abilitatile sale in matematica erau demne de toata aprecierea, devenind extrem de interesata de matematica, interes pe care l-a pastrat toata viata. Chiar daca totul a inceput din dorinta mamei de a nu-si vedea fiica pasind pe urmele tatalui si dezvoltand o dragoste pentru versuri, considerand ca poetul Byron suferea de o forma de nebunie, ea s-a dovedit a fi un matematician innascut.

Ada Lovelace la 4 ani, Foto: en.wikipedia.org
Ada Lovelace la 4 ani, Foto: en.wikipedia.org

Cu toate ca avea o sora vitrega, Ada Lovelace nu a cunoscut-o niciodata, aceasta fiind fiica lui Lord Byron si a lui Claire Clairmont, care insa s-a stins din viata in anul 1822, pe cand avea 5 anisori. Printre rudele din partea tatalui, a cunoscut-o pe Elizabeth Medora Leigh, aceasta fiind fiica surorii poetului, Augusta Leigh. De asemenea, nici intre ea si unii dintre prietenii tatalui ei nu s-au creat relatii mult prea apropiate, existand posibilitatea sa fie influentata si de catre mama in acest sens.

In anul 1832, pe cand Ada Lovelace avea 17 ani o cunoaste pe Mary Somerville, un foarte bun matematician, care avea lucrari publicate ce erau utilizate la Cambridge.

Aceasta o mediteaza pe fiica poetului Byron si o incurajeaza in aprofundarea studiilor in matematica. In anul 1833, Mary Somerville ii face cunostinta cu Charles Babbage, inventatorul masinii analitice de calcul. Intre cei doi se leaga o prietenie foarte frumoasa, corespondand foarte mult si impartasind idei stiintifice. Descoperind planurile acestuia cu masina analitica de calcul, a devenit foarte interesata, muncind alaturi de acesta si dedicandu-se foarte mult. Foarte atenta la tot ce facea Babbage, a devenit cea mai buna cunoscatoare a muncii lui.

In anul 1843, Ada Lovelace traduce un articol scris de catre matematicianul Luigi Menabrea, dedicat inventiei lui Babbage, dupa ce acesta a sustinut un seminar in Italia, unde si-a prezentat descoperirile. Articolul era de fapt un rezumat a ceea ce fusese descris de Baddage, scris in limba franceza. Cand Babbage a aflat despre articol, i-a sugerat acesteia sa adauge si propriile ei notite. Acestea s-au dovedit a fi de trei ori mai consistente fata de articolul original si extrem de valoroase.

Tablou Ada Lovelace la pian in 1852, pictat de Henry Phillips
Tablou Ada Lovelace la pian in 1852, pictat de Henry Phillips

Datorita acestor completari, Ada Lovelace este femeia matematician care a scris primul program pentru masina analitica a lui Baddage, fiind considerata primul programator.

Dupa realizarea articolului, Ada Lovelace se imbolnaveste, fapt ce o impiedica sa continue cercetarile stiintifice. In anul 1852, sanatatea ei se inrautateste, fiind diagnosticata cu cancer. In acest an, la varsta de 37 de ani, se stinge din viata si este inmormantata, conform dorintei ei, langa tatal Lord Byron. Devotamentul acesteia fata de stiinta si munca depusa a adus merite deosebite, spre uimirea celor care se asteptau sa isi mosteneasca tatal, in ciuda faptului ca a murit prea devreme.

Tot prin intermediul femeii pe care a apreciat-o foarte mult, Mary Somerville, Ada Lovelace il cunoaste, in anul 1832, pe cel care avea sa ii devina sot, William King. Se casatoresc pe 8 iulie, 1835 si au trei copii impreuna, Byron, nascut pe 12 mai 1836, Anna Isabella, nascuta pe 22 septembrie 1837 si Ralph Gordon, nascut pe 2 iulie 1839. In cei 37 de ani de existenta, a fost atat mama a 3 copii, cat si una dintre putinele femei preocupate la acea vreme de stiinta, cu un mare potential, ce i-a permis sa se alature studiilor lui Baddage.

Ada Lovelace ramane cunoscuta drept primul progamator, fiind capabila sa scrie despre masina analitica de calcul a lui Baddage cu o claritate deosebita. In semn de apreciere pentru munca sa este realizat proiectul lui Babbage, iar in anul 1978 numele sau este dat unui limbaj informatic, motiv pentru care, de atunci, limbajul Ada ii poarta numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.