Printre femeile care s-au remarcat in politica si au facut cariera intr-o lume a barbatilor, se numara si Indira Gandhi. Aceasta provine dintr-o familie de vaza a Indiei, tatal ei, Jawaharlal Nehru, fiind primul ministru al Indiei de cand aceasta a devenit independenta. De asemenea, este mama lui Rajiv Gandhi, un prim ministru al Indiei intre anii 1984-1989. Fara nicio legatura de rudenie cu Mahatma Gandhi, s-a nascut in Allahabad, India, la data de 19 noiembrie 1917. Este o figura polotica importanta a Indiei si nu numai, care a detinut functia de prim ministru pentru trei mandate consecutive, intre anii 1966 – 1977 si un al patrulea mandat intre anii 1980- 1984.

Membra a unei familii care a jucat un rol important in independenta Indiei, Indira Gandhi a fost de mica o fire rebela, implicata in lupta pentru obtinerea independentei. Bunciul ei era un avocat celebru, iar tatal, care avea si el pregatirea unui avocat, a fost fondatorul si liderul Miscarii de Independenta a Indiei, alaturi de Mahatma Gandhi. Inca de mica a ajutat aceasta miscare, prin realizarea miscarii numite Vanara Sena, formata din tineri. La varsta de 17 ani isi pierde mama, care este invinsa de o tuberculoza.

Dupa moartea mamei, Indira Gandhi studiaza la Universitatea Visva Bharati, situata in Bengalul de Vest, urmand apoi sa studieze la Oxford. Nu a fost o persoana care sa obtina diplome, datorita rezultatelor destul de slabe la invatatura, cauzate poate si de personalitatea ei rebela, dar si de problemele intampinate in sanul familiei, tatal ei fiind foarte ocupat cu politica si neavand suficient timp pentru a-i dedica ei. Datorita faptului ca era fiica de om politic, era in centrul atentiei, supusa unei supravegheri permanente, in ciuda idealurile pe care le detinea, ce implicau organizarea de miscari ale tinerilor.

Indira Gandhi il cunoaste in Anglia pe cel care avea sa ii devina sot, Feroze Gandhi, un tanar activist, cu care se si casatoreste in anul 1942, spre nemultumirea tatalui. Motivul pentru care Nehru nu era de acord cu aceasta casatorie consta in faptul ca Ferioze apartinea comunitatii persilor, si nu celei hinduse, nefiind frecvent intalnite in acea perioada casatoriile mixte. Cu toate acestea, nu a impiedicat-o sa se casatoreasca, devenind in anul 1944 mama unui baietel Rajiv, iar doi ani mai tarziu mama unui alt baietel.

In anul 1947 Indira Gandhi este implicata in organizarea de tabere pentru refugiati, acestia fiind victime ale conflictului statului indian cu Pakistanul, un conflict care s-a desfasurat pe o durata indelungata de timp. Se stabileste cu intreaga familie la la Allahabad, unde sotul ei, Feroze, lucreaza ca jurnalist la un ziar al Partidului Congresului. Odata cu primirea functiei de premier a tatalui ei, din anul 1947, aceasta se muta New Dehli impreuna cu copiii, pentru a-si sprijini tatal, care avea nevoie de ajutor. Aceasta separare de sotul ei, care ramane singur, atat fara ea cat si fara copii, creeaza o ruptura in casnicie, mai ales ca ea se concentreaza pe relatia cu tatal ei si pe politica, mai ales ca ii devine acestuia secretara si apoi mana lui dreapta.

Indira Gandhi, Foto: yuvasaktiyuvasangram.in
Indira Gandhi, Foto: yuvasaktiyuvasangram.in

Indira Gandhi avea doi barbati puternici in familie, atat in tatal ei cat si in sot, care nu dorea sa ramana in umbra si sa fie cunoscut drept sotul acesteia, ci sa se afirme in politica din India. Asa se face ca sotia sa nu se ocupa doar de campania electorala a tatalui in anul 1951, cat si de cea a sotului. Cu toate ca Feroze Gandhi primeste o functie in politica si se muta la Delhi, casnicia lor nu se schimba, continuand sa locuiasca separat, mai ales ca acesta nu se intelegea cu sotul sau.

Relatia dintre Indira Gandhi si sotul sau a continuat sa se destrame pana in anul 1958, cand Feroze sufera un infarct, beneficiind, dupa aceea, de ingrijirea sotiei sale, care se intoarce la el pentru a avea grija de santatatea lui. din nefericire, in anul 1960, in timp ce aceasta era plecata in strainatate, Feroze moare, fiind invinuita pentru aceasta pierdere de fiul ei mai mic. Cu cinci ani inainte de moartea sotului a fost membru al comitetului muncitoresc al conducerii congresului, facandu-si intrarea in politica cu pasi singuri, devenind, in 1960, presedintele Consiliului National. La moartea tatalui, in anul 1964, este numita Ministrul Informatiei si Radiodifiziunii.

Citește și:  Femei celebre - Bonnie Parker

Indira Gandhi a fost capabila sa castige increderea oamenilor din India, in anul 1965 a linistit poporul prin intermediul mass-mediei, atunci cand a inceput razboiul indo-pakistanez, fiind apreciata pentru faptul ca a ramas in regiunea de granita, unde avea loc conflictul, fara sa isi caute un loc unde sa protejeze. Dupa moartea premierului Shastri din anul 1966, ea este candidatul ideal pentru a-i ocupa pozitia, fiind sustinuta de un numar mare de persoane, considerandu-se ca va fi o persoana usor de influentat. In schimb, lucrurile nu s-au desfasurat in aceasta maniera, stiind foarte bine sa isi impuna punctul de vedere.

Unul dintre meritele aduse premierului Indira Gandhi consta in faptul ca rezolvarea problemelor cazuate de lipsa hranei, ce au dus la foamete si subnutritie. Astfel,au fost organizate doua programe, “Revolutia Verde” ce urmarea o crestere a productiei de grau, bumbac si orez, si “Revolutia Alba”, care consta in sporire a productiei de lapte. Prin aceste masuri a fost posibila o producere mult mai mare de alimente, permitandu-i Indiei sa devina o tara exportatoare de alimente. Industrializarea Indiei este unul dintre cele mai importante realizari ale premierului indian.

In anul 1972, dupa ce Indira Gandhi este castigatoare in alegerile nationale, este acuzata de incalcarea legii alegerilor, iar in anul 1975 este acuzata de corputie si de frauda electorala, Inalta Curte a Allahabadului declarand ca pentru o perioada de 6 ani ar putea sa fie exclusa din politica. Pentru a se apara, in India a fost declarata o situatie de criza, iar premierul a luat masuri drastice, facand abuz de putere. Astfel, a arestat liderii miscarilor de protest, arestand si adversarii politici, cu toate ca incalca libertatea acestora. De asemenea, a impus ca sterilizarea sa devina cea mai utilizata metoda anticonceptionala, iar pentru a elimina cersetoria, a distrus gheoturile situate in apropierea oraselor, fapt ce a determinat lasarea unui numar mare de oameni pe strazi.

Indira Indira Gadhi, Foto: wespeaknow.org,
Indira Indira Gadhi, Foto: wespeaknow.org,

In ciuda revoltelor existente impotriva premierului Indira Gandhi, aceasta si-a mentinut ferm pozitia, incercand prin politie, sa opreasca revoltele organizate de popor impotriva ei. In anul 1977, increzatoare in politica pe care o practica, a organizat alegeri, pe care le-a pierdut in fata Partidului Jentata si a rivalului Desai, urmand sa fie arestata, impreuna cu fiul ei mai mic si anchetata pentru o perioada de doi ani jumatate. Dupa aceasta perioada de procese si arest, in anul 1980 se intoarce la putere.

Cu toate ca Indira Gandhi era mult mai populara acum, la mai putin de 5 luni de la inceperea celui de-al treilea mandat, fiul mai mic moare, in urma unui accident de avion. In anul 1984 are loc un eveniment care avea sa-i aduca moartea. Premierul cere inlaturarea liderului religios Bhindrawale, care se afla la conducerea unui grup de militanti. Sub numele de “operatiunea Albastra”, armata a avut misiunea de a captura grupul acestui tanar, care asediase Templul de Aur din Amritsar. In urma acestei interventii sunt omorati si 500 de pelerini, suparand si mai tare poporul, indignat ca a fost invadat un loc sfant.

Pe data de 31 octombrie 1984 a fost impuscata de doua dintre garzile ei de corp, in gradina locuintei acesteia din New Delhi. Moare in drum catre spital, iar pozitia de prim ministru este ocupata de fiul acesteia.

Indira Gandhi este prima femeia prim ministru din India, al carei regim este privit atat cu dispret, cat si cu admiratie, depasindu-si conditia de simpla femeie indiana si impunandu-se drept un puternic conducator al Indiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.