De-a lungul istoriei, femeile s-au afirmat in multe domenii, precum in stiinta, politica, cinematografie sau literatura. Cu siguranta, in literatura engleza se remarca scriitoarea si eseista Virginia Woolf, reprezentativa pentru literatura secolului al XX-lea si una dintre cele mai controversate personalitati literare. Experientele dificile prin care a trecut si viata tumultoasa i-au zbuciumat si sufletul, ducand o lupta puternica impotriva depresiei si a tentativelor de sinucidere. Operele sale literare contureaza o imagine a acestei scriitoare cu totul aparte si impresioneaza prin tehnicile speciale de scriere, lasand in urma ei opere valoroase precum “Orlando”, “Spre far” sau “Mrs. Dalloway”, demonstrand un geniu literar deosebit.

Virginia Woolf
Virginia Woolf

Nascuta la 25 ianuarie 1882 cu numele de Adeline Virginia Stephen, Virginia Woolf provine dintr-o familie cu o istorie bogata. Parintii sai au fost casatoriti inainte, insa au ramas vaduvi, motiv pentru care familia sa era una numeroasa, alcatuita din copiii ce proveneau din trei casatorii, astfel, tatal ei, Sir Leslie Stephen, a avut o fiica dintr-o casatorie anterioara, iar mama ei, Julia Prinsep Stephen, trei copii. In urma casatoriei dintre Leslie si Julie au rezultat patru copii, scriitoarea fiind a treia lor fiica. Mama ei s-a nascut in India si era o femeie extrem de frumoasa. Dupa ce s-a mutat in Anglia, impreuna cu bunica scriitoarei, a fost model pentru pictori, iar tatal ei a fost un important scriitor.

Pentru familia scriitoarei Virginia Woolf educatia a fost foarte importanta, insa aceasta si-a primit instruirea de care a avut nevoie acasa, neavand posibilitatea sa traiasca experienta frecventarii unei scoli. Era mult mai apropiata de tatal ei decat de mama, insa moartea mamei, pe cand avea 13 ani, a fost extrem de dureroasa, ducand la aparitia primelor crize nervoase ale scriitoarei. La doi ani dupa moartea mamei isi pierde sora vitrega, fapt ce ii accentueaza si mai mult starea de neliniste psihica.

In ciuda suferintei provocate de pierderea mamei, Virginia Woolf nu a abandonat studiile, motiv pentru care intre anii 1897 si 1901 urmeaza cursuri de Latina, Germana, Greaca si Istorie la King’s College din Londra. Pierderea mamei si surorii vitrige Stella nu sunt singurele surse care determina aparitia primei perioade depresive a scriitoarei, deorece aceasta a fost victima abuzurilor sexuale din parte fratilor vitregi proveniti din prima casatorie a mamei, George și Gerald Duckworth. Cu toate ca trecea printr-o drama interioara extrem de puternica, aceasta si-a dorit de mica sa devina scriitoare, fiind un motiv pentru care ea a luptat si a creat opere literare de o valoare deosebita.

Prin frecventarea cursurilor de la King’s College, Virginia Woolf are ocazia sa cunoasca personalitati precum Clive Bell, Lytton Strachey, Saxon Sydney-Turner, Rubert Brooke sau chiar pe cel cu care urma sa se casatoreasca, Leonard Woolf, si va forma alaturi de acestia, „Grupul Bloomsbury”, acesta fiind grupul ce va include unii dintre cei mai importanti intelectuali englezi. La trei ani dupa finalizarea studiilor, mai exact in anul 1904, scriitoarea va trece prin cea de-a doua perioada depresiva semnificativa, produsa de moartea tatalui ei, de care a fost atat de atasata. Pierderea a fost atat de mare pentru scriitoare, incat a fost internata, pentru a-si reveni din caderea nervoasa.

In anul 1906 Virginia Woolf isi pierde fratele, Thoby, piedere ce ii accentueaza schimbarile de dispozitie si starile depresive. In ciuda starii ei interioare, care i-a afectat uneori viata sociala, activitatea ei literara nu a avut de suferit. In anul 1912 se casatoreste cu Leonard Woolf, alaturi de care are parte de o relatie foarte frumoasa. Alaturi de sotul ei, fondeaza in anul 1917, Hogarth Press, care se ocupa cu tiparirea cartilor si care va tipari romanele scriitoarei.

Virginia Woolf, Foto: rosariomariocapalbo.wordpress.com
Virginia Woolf, Foto: rosariomariocapalbo.wordpress.com

In anul 1922 Virgina Woolf o cunoaste pe Vita Sackvile-West, sotia politicianului Harold Nicolson, o femeie excentrica, care era scriitoare si gradinareasa si care va ocupa un loc extrem de important in viata scriitoarei. Desi isi iubea foarte mult sotul, acesta nu a fost singura persoana pe care scriitoare a iubit-o foarte mult, deoarece are o relatie sexuala cu Vita Sackvile-West in anii 1920, relatie care va fi prezentata in cartea “Orlando”. Cele doua femei au fost mereu apropiate, chiar si dupa incheierea relatiei, ramanand bune prietene.

In anul 1915 este publicat primul roman al scriitoarei Virginia Woolf, “Calatorie in larg”, scris intr-o perioada in care era afectata de depresie. Al doilea roman, intitulat “Noapte si zi” a fost publicat in anul 1919 si este o opera desavarsita, prin iscusinta cu care ofera perspective contrastante asupra vietii, iubirii, casatoriei sau prieteniei. Sirul romanelor de succes ale scriitoarei continua cu “Camera lui Iacob”, publicat in anul 1922, iar in anul 1925 cu unul dintre cele mai cunoscute romane ale ei, “Doamna Dalloway”, un roman modernist unic. Cu toate ca actiunea romanului se petrece intr-o singura zi, cititorii pot intra in mintea personajelor, pentru a cunoaste cele mai profunde ganduri ale acestora. Nu este doar una dintre cele mai valoroase carti ale scriitoarei, ci din intreaga lume.

In anul 1927 Virginia Woolf publica “Spre far”, iar in anul urmator publica “Orlando”, pentru ca in anul 1931 sa publice “Valul”. In anul 1937 urmeaza “Anii”, iar in 1941 este publicat ultimul roman al scriitoarei, intitulat “Intre acte”. Totodata, scriitoare este apreciata pentru scrierile ei feministe, precum eseurile cu tematica feminista, publicate sub numele “O camera separata”, in anul 1929. Dintre romanele si eseurile sale, se remarca jurnalul amplu, in care scrie cu regularitate incepand cu anul 1915 si pe care l-a pastrat pentru 27 de ani.

Rapusa de depresie, dupa publicarea ultimului ei roman, Virginia Woolf se sinucide pe 28 martie 1941, astfel, ea isi umple buzunarele paltonului cu pietre si se ineaca in raul Ouse, aflat in apropierea propriei locuinte. In scrisoarea de adio pe care i-o adreseaza sotului marturiseste ca simte ca innebuneste din nou, lasandu-se astfel victima cumplitei depresii de care suferea. Jurnalul careia si-a dedicat o buna parte a timpului ofera cititorilor posibilitatea sa o cunoasca mai bine pe scriitoare si opera acesteia, intr-un stil literar exceptional.

Stilul literar al scriitoarei Virginia Woolf este neinteles de unii critici literari, insa cu siguranta invidiat de alti scriitori, deoarece este una dintre cele mai importante romanciere ale secolului al XX-lea, ocupand un loc important printre modernisti si o importanta scriitoare feminista, ale carei opere au fost publicate in peste 50 de limbi de traducatori celebri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.