Flamingul de puna (Phoenicoparrus jamesi) este o pasăre spectaculoasă, recunoscută pentru penajul său roz-alb și eleganța inconfundabilă.

Habitatul și distribuția geografică

Flamingul de puna este o specie care traieste in vestul Americii de Sud, in Peru, nordul statului Chile, nord-vestul Argentinei si lagunele sarate ale Cordilierilor din Bolivia, la altitudini de 2000-4000 m. Numele sau vine de la ,,puna” – numele platoului andin inalt care reprezinta si habitatul sau natural.

Caracteristicile fizice ale flamingului de puna

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,1 m si greutatea de 2 kg. Penajul este alb cu roz, cu dungi de culoare rosie in jurul gatului lung, pe aripi are cateva pene negre, iar coada prezinta dungi rosii. Ochii sunt mici, in jurul lor pielea este de culoare rosie, ciocul este scurt si incovoiat, galben-stralucitor cu varful negru, iar picioarele sunt subtiri si lungi, rosii-caramizii.

Dieta și comportamentul alimentar

Hrana flamingului de puna consta din crustacee, dar mai ales diatomee – alge microscopice pe care le gaseste din belsug in lacurile sarate de pe platoul andin, uneori la altitudini de 2000 m. Isi foloseste ciocul pentru a filtra diatomeele din apa, se plimba tacticos cu picioarele prin apa, isi tine ciocul afundat putin la suprafata acesteia.

Isi cauta hrana in timpul zilei si are obiceiul sa emita sunete specifice stridente atat in timpul zborului cat si atunci cand merge pe sol. Iarna migreaza la altitudini mai joase, sau ramane in zonele cu lacuri cu izvoare termale calde. In timpul zborului de planare flamingul are o pozitie foarte eleganta isi tine gatul si picioarele intinse si usor inclinate, iar aripile mari pot fi admirate in toata splendoarea lor.

Flamingul de puna
Flamingul de puna

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere flamingii cuibaresc in colonii formate din numeroase exemplare in regiunile cu lagune putin adanci, de preferinta in zonele cu ape salmastre. Isi fac cuibul pe movile de mal, mai mari sau mai mici, in care depun ouale. Fiecare femela are o singura ponta alcatuita din 1-2 oua albe care sunt clocite de ambele pasari timp de o luna.

Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput sunt nidifugi si suficient de bine dezvoltati astfel incat raman in cuib doar 4 zile. Puii sunt hraniti de pasarile adulte cu hrana regurgitata pusa direct in ciocul lor. Primele patru saptamani ei au corpul acoperit cu puf alb apoi acesta devine mai inchis, in nuante gri-cenusii.

Flamingul de puna face parte din ordinul Phoenicopteriformes, familia Phoenicopteridae. Desi numarul de exemplare nu este foarte mare, riscul de disparitie al acestei specii este redus. Denumirea stiintifica a speciei este Phoenicoparrus jamesi.

Rolul ecologic al flamingului de puna

Flamingul de puna joacă un rol esențial în ecosistemele lacurilor sărate din Anzi. Hrănindu-se cu diatomee și alte microorganisme acvatice, contribuie la menținerea unui echilibru ecologic în aceste medii sensibile.

De asemenea, activitatea sa de scurmare a sedimentelor din apă ajută la aerarea și mixarea stratului de sol de pe fundul lacurilor, ceea ce favorizează dezvoltarea unei biodiversități mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.