Fluturele omidei-urs este o specie nocturna care face parte din familia Arctiidae. Aceasta familie cuprinde 2500 de specii de fluturi care traiesc in regiunile cu vegetatie bogata din toata lumea. Au corpul mare si greu, viu colorat, cu aripile frumos pictate, chiar strident, cu pete si modele diferite.

Majoritatea exemplarelor au lungimea corpului intre 2-7 cm si se hranesc in stadiul de adult cu diferite lichide si nectar. In perioada de reproducere femelele obisnuiesc sa-si depuna ouale pe plantele-gazda, pe suprafata frunzelor acestora. Omizile celor mai multe specii sunt otravitoare si se hranesc cu plante, cu frunze de arbori si arbusti.

Fluturele omidei-urs are denumirea stiintifica de Arctia caja si zboara in habitatul sau natural alcatuit din zonele deschise, gradinile si terenurile virane din Europa, Asia Mica, America de Nord, Asia Centrala, Japonia, Coreea si Orientul Indepartat. Are dimensiunile destul de mari, anvergura aripilor de 4,5-6,5 cm si lungimea corpului de 2,5-3,5 cm.

Fiecare exemplar prezinta un desen unic pe partea superioara a aripilor care este in general destul de strident si are rolul de a avertiza pradatorii ca are un gust neplacut. Intr-adevar aceasta molie are gustul foarte rau, dar coloritul ei este luminos si in acelasi timp infricosator pentru inamici.

Citește și:  Cei mai fascinanți fluturi din lume - Nimfalide
Arctia caja

In general aripile anterioare sunt maronii cu dungi albe, iar aripile posterioare sunt galbene sau portocalii cu pete intunecate in diferite nuante. Trompa este foarte scurta aproape ca nici nu se vede, iar corpul este maroniu cu un guler rosu in partea anterioara si mai rosiatic-portocaliu cu dungi negre transversale spre spate.

Femela isi depune ouale pe partea inferioara a plantelor-gazda in perioada de reproducere in luna iulie, apoi dupa eclozarea lor apar larvele care mananca frunzele de arbusti, ale diferitelor plante erbacee, frunzele de pomi fructiferi (pruni, peri si meri) pana ce ajung in stadiul de pupa in cocon maro si apoi de adult.

Omizile tinere au perisori gri pe corp si dungi galbene pe partea dorsala, iar cele care se afla in ultimul stadiu de dezvoltare au corpul mare, lung de 6 cm, de culoare neagra, acoperit cu perisori foarte lungi. Fluturele omidei-urs este activ pe timp de noapte, zboara in lunile iulie si august.

Video – Fluturele omidei-urs (Arctia caja):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.