In sudul extrem al Planetei se afla continentul Antarctica, care in perioada iernii are apele din jurul coastei complet acoperite de gheata, iar vara stratul imens de gheata este limitat de marile Wenddell si Ross. In locuri izolate ale acestui peisaj glaciar traieste foca Rossi – care are corpul mai mic si blana cea mai scurta din toate speciile de foca care sunt cunoscute pe Glob. Numele ei vine tocmai de la Marea Ross care este adiacenta Oceanului Antarctic.

Ca aspect general se distinge prin corpul gros si scurt, ajunge la lungimea de 1,7-3 m si greutatea de 130-215 kg. Sub stratul de piele prezinta un tesut adipos foarte puternic dezvoltat, care face ca foca sa se deplaseze destul de greoi pe tarm, dar cu usurinta in apa.

Pielea este acoperita cu un strat foarte scurt de blana ce are un colorit maroniu sau negru pe partea dorsala si din ce in ce mai deschis spre castaniu sau galben spre partile laterale si burta. Are capul lat, gatul foarte gros, inotatoarele dorsale lungi. In jurul botului prezinta perechi de mustati destul de scurte, iar pe zonele laterale ale capului apar cei doi ochi mari, ai caror diametru este de 7 cm, iar irisul are un colorit inchis.

Citește și:  Șarpele de lemn cubanez (Tropidophis melanurus), află toate detaliile
Ommatophoca rossi
Ommatophoca rossi

Aceasta foca are un stil de viata solitar, doar mamele si puii pot fi observati in perechi. Au obiceiul sa emita sunete caracteristice, cu scopul de a comunica intre ele sau probabil pentru a-si delimita o zona. In perioada de imperechere masculii manifesta un comportament teritorial, ei se bat intre ei pentru ocuparea orificiilor din gheata pentru respirat care sunt folosite de femele.

Dupa o perioada de gestatie destul de lunga de aproximativ 8-9 luni femela naste un pui de 16 kg, de obicei in luna noiembrie, care este alaptat timp de 4-6 saptamani. Puiul daca este mascul ajunge la maturitatea sexual ala varsta de 3-4 ani, iar daca este femela atinge maturitatea la 2-4 ani. Speranta de viata la foca Rossi este de aproximativ 20 de ani. Hrana sa consta din krill, peste, cefalopode, calamari, pe care ii prinde la adancimi mari de peste 100 de metri. Principalii sai dusmani naturali sunt foca leopard si balena ucigasa.

Foca Rossi este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Ommatophoca rossi, face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.