In sudul extrem al Planetei se afla continentul Antarctica, care in perioada iernii are apele din jurul coastei complet acoperite de gheata, iar vara stratul imens de gheata este limitat de marile Wenddell si Ross.
Habitatul și distribuția geografică
In locuri izolate ale acestui peisaj glaciar traieste foca Rossi – care are corpul mai mic si blana cea mai scurta din toate speciile de foca care sunt cunoscute pe Glob. Numele ei vine tocmai de la Marea Ross care este adiacenta Oceanului Antarctic.
Deși este adaptată perfect la viața în gheață, foca Rossi este o specie vulnerabilă, amenințată de schimbările climatice și prădătorii naturali.
Caracteristicile fizice ale focilor Rossi
Ca aspect general se distinge prin corpul gros si scurt, ajunge la lungimea de 1,7-3 m si greutatea de 130-215 kg. Sub stratul de piele prezinta un tesut adipos foarte puternic dezvoltat, care face ca foca sa se deplaseze destul de greoi pe tarm, dar cu usurinta in apa.
Pielea este acoperita cu un strat foarte scurt de blana ce are un colorit maroniu sau negru pe partea dorsala si din ce in ce mai deschis spre castaniu sau galben spre partile laterale si burta. Are capul lat, gatul foarte gros, inotatoarele dorsale lungi.
In jurul botului prezinta perechi de mustati destul de scurte, iar pe zonele laterale ale capului apar cei doi ochi mari, ai caror diametru este de 7 cm, iar irisul are un colorit inchis.
Reproducerea și ciclul de viață
Aceasta foca are un stil de viata solitar, doar mamele si puii pot fi observati in perechi. Au obiceiul sa emita sunete caracteristice, cu scopul de a comunica intre ele sau probabil pentru a-si delimita o zona. In perioada de imperechere masculii manifesta un comportament teritorial, ei se bat intre ei pentru ocuparea orificiilor din gheata pentru respirat care sunt folosite de femele.
Dupa o perioada de gestatie destul de lunga de aproximativ 8-9 luni femela naste un pui de 16 kg, de obicei in luna noiembrie, care este alaptat timp de 4-6 saptamani. Puiul daca este mascul ajunge la maturitatea sexual ala varsta de 3-4 ani, iar daca este femela atinge maturitatea la 2-4 ani.
Comportamentul și dieta focilor Rossi
Speranta de viata la foca Rossi este de aproximativ 20 de ani. Hrana sa consta din krill, peste, cefalopode, calamari, pe care ii prinde la adancimi mari de peste 100 de metri. Principalii sai dusmani naturali sunt foca leopard si balena ucigasa.
Foca Rossi este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Ommatophoca rossi, face parte din ordinul Carnivora, familia Phocidae.
Adaptări unice la viața în Antarctica
Foca Rossi are ochii mari, adaptați pentru vizibilitate redusă la adâncimi mari, unde își găsește hrana. Stratul său gros de grăsime asigură izolația termică, în timp ce blana scurtă reduce pierderile de căldură.
Mustățile sensibile o ajută să detecteze mișcările prăzii în apă, chiar și în condiții de întuneric. Spre deosebire de alte foci, această specie preferă un stil de viață solitar, reducând riscul de competiție pentru resurse.
Amenințări și măsuri de conservare
Deși foca Rossi nu are un număr redus de exemplare, schimbările climatice și topirea ghețurilor pun în pericol habitatul său natural. Prădătorii naturali, precum focile leopard și balenele ucigașe, contribuie, de asemenea, la scăderea populației.
Programele de conservare din Antarctica includ monitorizarea habitatului, reducerea impactului activităților umane și protejarea zonelor marine esențiale pentru supraviețuirea acestei specii.