In zona tropicelor zboara foetonul cu ciocul rosu – o pasare eleganta cu penajul alb si frumoase nuante rozalii, cu penele cozii extrem de lungi ca niste panglici subtiri ce ofera un spectacol deosebit in aer prin rotirea lor in planarea aeriana elaborata.

Foetonul cu ciocul rosu este o pasare migratoare al carei areal este alcatuit din estul Oceanului Pacific, centrul Oceanului Atlantic si nordul Oceanului Indian. Aceasta pasare face parte din grupul acelor trei specii ce apartin familiei Phaethonidae. Are lungimea corpului de 78-81 cm si greutatea de 600-825 g.

Nu exista un dimorfism sexual la aceasta specie, penajul masculului este asemanator cu al femelei. Ciocul este drept si comprimat pe partile laterale, culoarea lui este rosie, spre varf are un fel de carlig, iar marginile sunt dintate. Ochii sunt mici cu irisul de culoare inchisa, in dreptul lor are cate o pata neagra care se intinde spre gat, iar picioarele sunt foarte scurte si slabe.

Foetonul cu ciocul roșu
Foetonul cu ciocul roșu

Ca si celelalte specii si foetonul cu ciocul rosu traieste mai ales in zona marilor tropicale si in functie de vreme zboara mai departe de tarm. Petrece mai mult timp in aer, pe apa fiind un slab inotator. Hrana sa consta din cefalopode, pesti, scoici, crustacee si calamari, pe care ii prinde cu ciocul, plonjand cu picioarele in apa de la o inaltime considerabila.

Citește și:  Păsări de pradă, condorul Anzilor (Vultur gryphus)

In perioada clocitului foetonul isi face cuibul pe tarmurile insulelor oceanice. Acesta este plasat intr-o groapa pe pamant sau in crapaturile de roca, iar singurul ou pe care il depune femela este roz sau albastru-gri cu numeroase pete de culoare inchisa. Oul este clocit atat de femela cat si de mascul, iar dupa eclozarea lui apare puiul care este hranit si ocrotit de ambii parinti.

Foetonul cu ciocul rosu face parte din ordinul Phaethoniformes si are denumirea stiintifica de Phaethon aethereus. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Foetonul cu ciocul rosu (Phaethon aethereus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.