Fontana di Trevi din Roma are o istorie lunga, ce dateaza din antichitate, pe vremea aceea avand rolul de punct terminal al apeductului Aqua Virgo. “Aqua Virgo” inseamna “Apa Fecioarei” si provine dintr-o veche legenda romana. In acea legenda se spune ca o fecioara le-a dezvaluit unor soldati romani unde pot gasi apa. Dupa care Imparatul Augustus a ordonat sa se construiasca un apeduct de 22 de kilometri din acel loc, care sa duca apa la baile termale. Nivelul superior al fantanii este dominat de un basorelief care infatiseaza scene ale acestei legende. Aceasta fantana se afla in partea centrala a orasului Roma din Italia, in apropierea Coloanei lui Marcus Aurelius.

Fontana di Trevi1

Dupa caderea Imperiului Roman, impunatoarea Aqua Virgo a cazut in ruina. Aceasta a fost scoasa din uz timp de 1000 de ani, pana cand Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea ei in 1453. Dupa acea restaurare Aqua Virgo s-a numit “Aqua Vergine”. In timpul restaurarii, Papa Nicolae al V-lea s-a asigurat ca obiceiul roman de a avea o fantana la capatul unei apeducte va fi respectat, acesta ordonand sa fie construit un bazin mic si simplu ca punct terminal al apeductei.

Mai tarziu, in timpul Papei Urban al VIII-lea, Fontona di Trevi din Roma a fost considerata ca fiind prea simpla si insuficient de dramatica. A fost atunci angajat faimosul sculptor Gian Lorenzo Bernini, pentru a schimba aspectul fantanii, insa proiectul a fost amanat pana dupa moartea Papei. Planurile pentru schimbarea aspectului fantanii au fost reluate abia 100 de ani mai tarziu. De aceasta data a fost angajat arhitectul roman Nicola Salvi, care si-a inspirat munca din schitele lasate in urma de Bernini. Au fost necesari 30 de ani pentru ca Fontona di Trevi din Roma sa fie terminata, aceasta fiind gata in anul 1762.

Fontana di Trevi11

Una din caracteristicile dominante ale fantanii este marimea sa impunatoare. Fontana di Trevi din Roma are 25 de metri inaltime si aproximativ 20 de metri latime. Faptul ca aceasta fantana se afla intr-o piata destul de mica nu face decat sa sporeasca maretia acesteia data de marimea sa. Lucrul pentru care aceasta fantana este atat de faimoasa este arhitectura sa deosebita. Tema fantanii este puterea apei si imblanzirea acesteia de catre om. Apa curge in cascade peste stanci si vegetatie de piatra, intr-o maniera eleganta, iar multi oameni care viziteaza Fontona di Trevi din Roma spun ca este cea mai frumoasa priveliste pe care au vazut-o vreodata.

Fontona di Trevi din Roma este inconjurata de statui uriase. Chiar in centrul fantanii se afla statuia unui barbat care sta intr-o trasura uriasa sub forma de scoica. Aceasta statuie il reprezinta pe zeul roman al marilor si oceanelor, Neptun, cunoscut sub numele de Poseidon in mitologia greaca. Trasura sa este trasa de doi cai de mare. Unul dintre cai este calm si supus, in timp ce celalalt cal este nelinistit si nerabdator. Diferenta de temperament dintre cei doi cai de mare vrea sa simbolizeze temperamentul schimbator al marilor si oceanelor, cu ape cand linistite, cand furtunoase.

Citește și:  Colegiul Winchester: Obiective turistice Anglia - Winchester

Fontana di Trevi111

Fiecare cal este condus de catre un triton, care este o creatura asemanatoare cu sirena. Tritonii reprezentau escorta zeilor marini in mitologia greaca. Acestia, prin pozitiile si temperamentele contrastante, adauga la simbolismul fantanii, in acelasi timp adaugand si o simetrie intregii sculpturi. In nisele fantanii, pe ambele parti ale statuii lui Neptun, se gasesc si cate o statuie a unei femei. Cea din stanga cara o scoica in care se afla fructe, reprezentand belsugul, iar cea din dreapta tine o cupa din care bea apa un sarpe, reprezentand sanatatea. Aceste doua statui de femei reprezinta aspecte diferite ale marilor si oceanelor.

Pe fantana se pot vedea si citi diverse inscriptii lungi. Acestea sunt scrise in limba latina si ii aminteste pe cei care sunt responsabili pentru constructia fantanii. Cea din varful constructiei se traduce aproximativ asa “Clement al 12-lea, Pontiful Suprem, a infrumusetat cu un rafinament splendid Aqua Virgo, apreciata pentru abundenta si salubritatea sa, in anul Domnului 1735, al saselea din biroul sau”. O alta inscriptie spune cand s-a terminat constructia fantanii: “Benedict al 14-lea, Pontiful Suprem, a terminat constructia”.

Fontana di Trevi1111

Cei care viziteaza fantana observa numeroase monezi aruncate in apa sa. Conform unei alte legende, daca o persoana arunca o moneda in fantana, aceasta cu siguranta se va intoarce si cu alta ocazie in oasul Roma. De-a lungul timpului aceasta legenda a fost putin schimbata, iar acum se zice ca daca arunci 2 monede in fantana iti vei gasi iubirea, iar daca arunci 3 monede in fantana vei avea parte de o casatorie sau un divort, depinde ce-ti doresti. Se estimeaza ca in fantana sunt aruncati in jur de 3000 de euro in fiecare zi. Acele monezi sunt adunate in fiecare dimineata si apoi sunt donate unor organizatii caritabile. Astazi Fontona di Trevi din Roma este una dintre cele mai vizitate locatii de catre turisti. Aceasta nu este o simpla fantana, ci o opera de arta a stilului baroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.