Fosile de dinozaurLa fel cum inscriptiile sunt importante in arheologie, documentele in istorie si fosilele au o mare insemnatate pentru geologie. Datorita fosilelor – aceste marturii ale trecutului – poate fi descifrat felul cum au evoluat plantele, animalele sau alte fiinte care au reusit sa infrunte timpurile rezistand in straturile de diferite varste ale scoartei terestre.

Fosilele sunt dovada ca o anumita fiinta a aparut, a trait si a murit pe acest Pamant. Ele reprezinta urme, resturi, schelete, oase, cochilii in straturile scoartei terestre lasate de numeroase vietuitoare care au populat planeta.

Exista cazuri exceptionale in care animalele au fost prinse in gheata, la fel ca mamutul siberian care s-a pastrat timp de 20 000 de ani cu muschi, piele si blana, sau insectele stravechi capturate in rasina unui pin fosil.

Anumite structuri biologice care raman intacte au fost cu siguranta invaluite rapid de sedimentele terenului si astfel intr-un mediu adecvat au fost oarecum protejate. Un exemplu tipic este cazul unui animal care moare pe marginea unui rau si este ingropat de pamant prin alunecarea terenului, astfel incat a ramas izolat foarte bine de agentii care l-ar fi putut degrada.

Multe parti ale organismului – scheletul, coarnele, dintii, scoicile, cochiliile, etc – prin acoperire cu pamant, pietris si nisip ajung sa fie izolate ca intr-o haina de piatra care le ajuta sa-si mai pastreze in ciuda modificarilor inevitabile anumite trasaturi specifice corpului de care au apartinut. Daca sunt ferite de actiunea directa a agentilor de mediu si a bacteriilor distrugatoare ele se distrug foarte lent si astfel exista timpul necesar sa fie impregnate de nisip fin care pietrifica si ajuta la pastrarea formei lor initiale. Multe dintre ele se pastreaza sute de milioane de ani sau chiar devin piese nemuritoare ale universului mineral.

Fosile de soparlaPaleontologii dau o mare importanta studiului fosilelor deoarece cu ajutorul lor ei descriu specii de vietuitoare care au trait pe Pamant in vremuri stravechi si care se deosebesc de cele actuale cu atat mai mult cu cat sunt mai vechi, au forme si dimensiuni de neimaginat.

Fosilele sugereaza succesiunea neintrerupta a vietuitoarelor de-a lungul erelor geologice. Ajuta la stabilirea conturului continentelor, a marilor si oceanelor, la realizarea hartilor paleogeografice.

Descoperirea fosilelor nu este un lucru foarte usor, uneori poate fi dificil sa gasesti chiar si un dinte al unui dinozaur, alteori cercetatorii au norocul sa descopere printr-o pura intamplare schelete aproape intregi care au apartinut unor animale preistorice. In anumite cazuri, dupa anumite miscari ale scoartei terestre, paleontologii pot scoate la lumina in urma unor sapaturi arheologice roci care contin fosile de animale ce au trait in timpurile stravechi pe acest Pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.