Gaita (Garrulus glandarius) este o pasare foarte populara in tara noastra, cunoscuta datorita penajului ei viu colorat. Vara este raspandita in Europa de Nord, in Marea Britanie, Germania, Franta, Scandinavia, Alpii Italieni, Rusia, iarna pleaca in Spania, Italia, Croatia, Grecia, Africa de Nord.

Penajul pe partea ventrala este cenusiu rosiatic deschis, iar pe partea dorsala este de culoare mai inchisa. Partea superioara a spatelui, aripile si coada sunt negre si albe. Pe suprafata aripilor prezinta benzi transversale albastre, negre si albe. Pe cap are un mot de pene de culoare deschisa care au la mijloc pete negre si albastre. Gatlejul este alb, in dreptul ciocului are cate o dunga neagra, iar zona de sub coada este alba.

Gaita nu este o pasare pretentioasa in privinta locului de trai, se simte bine in paduri dese, dar si in paduri de foioase, conifere sau cranguri. Poate fi intalnita in munti la altitudini de pana la 2000 m.

In general traieste in grupuri mai mari sau mai mici, doar primavara este vazuta in perechi. In timpul migratiei pot fi vazute mii de gaite impreuna. Este o pasare foarte agila, se deplaseaza repede in ramuret si pe sol, doar in timpul zborului este un pic nesigura. De aceea obisnuieste sa parcurga distante mici cand zboara.

Citește și:  Cucul alergător (Geococcyx californianus), află totul despre această pasăre nemigratoare

gaita

La inceputul lunii aprilie isi construieste cuibul din nuiele, ramurele, fire de iarba uscata, muschi, radacini fine, la aproximativ 2 m inaltime, pe crengile copacilor. Femela depune cinci sau sase oua, in perioada aprilie-iunie, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei, o perioada de 15-16 zile. Puii sunt aparati si hraniti de ambii parinti, raman in cuib 20 zile, apoi incep sa zboare. De obicei este crescuta o singura serie de pui pe an.

Este o pasare omnivora, se hraneste cu mici vertebrate, boabe, fructe, jir, alune, ghinda. Obisnuieste sa isi faca provizii pe iarna, adunand in scorburile copacilor kilograme de ghinda. Fiind un pradator de cuiburi, uneori supara pasarile cantatoare mai mici.

Gaita face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Video – Gaita (Garrulus glandarius):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.