Gecko de casa comun este o specie care traieste in grupuri mixte de masculi si femele in cladiri sau in mediul natural, pe sub vegetatia aflata in stare de putrefactie de pe sol, in scorburile copacilor, pe sub pietre sau bustenii culcati la pamant. Femelele au obiceiul sa-si ingroape ouale in crapaturile zidurilor caselor, pe sub podele, sau in apropierea acestora in sol si pe sub pietre.

Habitatul acestei soparle este predominant arboricol si este format mai ales din padurile tropicale din Africa, America de Sud si Asia. Soparla este nocturna, de obicei activa in timpul noptii, are capacitatea de a escalada trunchiurile copacilor cu usurinta dar si zidurile verticale ale cladirilor si de asemenea tavanele acestora, stand fara probleme mult timp cu capul in jos. Deseori se apropie de locurile luminate cu becuri dupa lasarea serii pentru a vana paianjeni si diferite insecte.

Are lungimea corpului de pana la 12-15 cm (in cazuri exceptionale si de 20 cm) si un colorit in nuante  maronii-inchise cu pete si benzi galbui si gri, care il camufleaza perfect pe scoarta copacilor. Coada este foarte lunga, masoara aproximativ cat lungimea totala a corpului si capului impreuna, are rol prehensil de agatare.

In caz de pericol soparla scoate sunete stridente ca niste chitaieli si isi poate lasa cu usurinta coada spre a scapa de pradator, iar la scurt timp aceasta se regenereaza la loc. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste si lungi, terminate cu degete groase prevazute fiecare cu gheare si mai multe lamele adezive de aderenta la suprafetele netede.

Gecko de casă comun

Reproducerea la gecko de casa comun este ovipara, deci femela se inmulteste prin oua, embrionii se dezvolta in interiorul acestora, in afara organismului matern. Aceasta specie poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu incalzit, iluminat si cu dimensiuni suficient de mari – cu lungimea minima de 20 cm, inaltimea de 35 cm si latimea de 20 cm. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 28-33 grade Celsius, iar umiditatea de 50-60%.

In terariu este obligatoriu sa fie puse cateva crengi groase de copac pe care gecko sa se catere asa cum obisnuieste si in salbaticie, iar substratul de pe fundul adapostului sa fie din nisip uscat cu granule de marimi diferite si gros de 5-10 cm. In el femela isi depune ouale in perioada de imperechere. Tot atunci umiditatea trebuie sa fie mai mare de 70-80%, iar temperatura de incubare a oualor constanta de 28-29 grade Celsius. Hrana poate fi alcatuita din insecte si larve de insecte, mai ales greieri si viermi.

De asemenea trebuie sa se tina cont de faptul ca aceasta soparla are nevoie de calciu, macar o data pe saptamana trebuie ca dieta sa fie completata cu putina coaja pisata de oua (ce este o sursa buna de calciu) sau faina de oase. Acest gecko este foarte teritorial, isi apara cu indarjire spatiul in care traieste, de aceea nu trebuie sa coabiteze cu alte specii de soparle asemanatoare. De asemenea nu este bine nici sa fie tinuti 2 masculi in acelasi terariu pentru ca devin rivali si agresivi unul fata de altul, cel mai indicat este un mascul si o femela.

Gecko de casa comun este o specie comuna in regiunile tropicale, apare adesea in numar mare de exemplare, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae.

Video – Gecko de casa comun (Hemidactylus frenatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.