Gecko zburator a lui Kuhl este un locuitor neobisnuit si in acelasi timp remarcabil al regiunilor din sud-estul Asiei. Traieste in special in Peninsula Malaezia, Insula Java, Sumatra si Kalimantan.

Are capacitatea de a zbura dintr-un copac in altul pe o lungime de 70 m, acest comportament il ajuta sa fie o specie exclusiv arboricola si astfel sa se fereasca de pradatori. Este un locuitor al padurilor tropicale care isi petrece timpul stand agatat cu capul in jos de trunchiurile copacilor, fiind pregatit in orice moment sa sara si sa fuga rapid in caz de pericol.

Are corpul puternic aplatizat, lung de 18-20 cm si un colorit atat de asemanator cu mediul inconjurator, incat apare camuflat perfect pe scoarta copacilor si in coronamentul acestora. In general corpul sau are nuante de culori maronii sau gri-maronii cu numeroase marcaje de dimensiuni diferite, intunecate sau albicioase.

Capul este relativ mare, iar labele puternic palmate ii permit sa planeze cu usurinta in zbor. Deplasarea sa prin aer este ajutata si de pliurile de piele de pe partile laterale ale corpului uneori franjurate, care controleaza zborul si, de asemenea, de coada turtita cu mariginile crestate.

Citește și:  Cămila, un mamifer specific Asiei. Vezi de ce i se spune corabia deșertului
Gecko zburător a lui Kuhl
Gecko zburător a lui Kuhl

Reproducerea la gecko zburator a lui Kuhl este ovipara si are loc pe tot parcursul anului. Femela depune de regula 2 oua dupa fiecare imperechere sau in cazuri rare chiar 5 oua care eclozeaza dupa 2-4 luni. Puii de soparla au la inceput lungimea de 4 cm cu tot cu coada si sunt hraniti cu greieri mici, larve si gandaci. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de un an.

Multi crescatori de soparle achizitioneaza acest gecko bizar considerandu-l o specie foarte interesanta. Pentru a fi crescut in captivitate are nevoie de un terariu spatios, amenajat cu ramuri groase de copac. Dimensiunile minime ale terariului este bine sa fie urmatoarele: lungimea de 60 cm, latimea de 50 cm si inaltimea de 70 cm.

El avand obiceiul sa zboare din copac in copac trebuie sa aiba cat mai mult loc pentru a sari macar de pe o creanga pe alta. Temperatura trebuie sa fie de 26-28ºC, iar hrana alcatuita din insecte si completata cu vitamine si minerale.

Gecko zburator a lui Kohl are denumirea stiintifica de Ptychozoon kuhli si face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.