Geek este un termen care se utilizează frecvent în mediul online. De altfel, este o evidenţă că “era digitală” a impus un nou limbaj, mai dinamic, cu termeni specializaţi, cei mai mulţi împrumutaţi, mai ales din limba engleză, cu nenumărate abrevieri, extinderi, restrângeri, deturnări de sens etc.

Se poate vorbi chiar de un argou al internauţilor – un limbaj convenţional, cu numeroase neologisme, al căror sens (specializat, extins sau deturnat) este necunoscut/ cvasinecunoscut pentru restul vorbitorilor unei limbi.

Era digitală
Era digitală

Geek este unul dintre cuvintele extrem de utilizate în online, în cele mai diferite contexte. Iată câteva exemple alese la întâmplare de pe site-urile româneşti – “Computer Geek”, “Cod Geek”, “Tricouri Geeks pentru femei şi bărbaţi”, “Geek Design”, “Geek logo”, “Geek feminism”, “Tinerii Geeks”, “Cultura Geek”, “cadouri geeks chic”, “gadgeturi utile, inteligente şi, pe deasupra, şi împachetate fantastic, adică Black, geeky, misterios” etc.

Aşadar, ce înseamnă să fii “geek”? Ce înseamnă cu adevărat acest termen pentru cei care se identifică cu el şi pentru cei care se exclud sau sunt excluşi din grup? De unde vine? Care este istoria sa?

Geek – din perspectivă tradiţională şi modernă

Geek Style
Geek Style

O scurtă istorie a cuvântului arată că sensul actual al termenului nu mai păstrează aproape nicio legătură cu originea sa. La modul foarte general, astăzi, “geek” (preluat cu ortografia şi pronunţia – [gik] – din limba engleză) este o persoană pasionată în mod deosebit, chiar exagerat, de un anumit domeniu – computer geeks, physics geeks, mathematics geeks, engineering geeks, sci-fi geeks, film geeks (cinefili), history geeks, music geeks, art geeks etc.

În sens restrâns, cuvântul îi desemnează pe cei foarte interesaţi de computere şi tehnologie informatică. De asemenea, succesul comercial al gadget-urilor îi face pe cei interesaţi să dorească să se numească “geeks”.

Potrivit Oxford Dictionary, englezescul “geek” işi are originea in germana medievală şi se referea, iniţial, la un artist de circ, care prezenta numere ciudate cu animale (in care muşca de cap lilieci, şerpi, gândaci etc.), un “om sălbatic” prin gesturile sale. Cuvântul a fost folosit, în aceeaşi epocă, pentru a vorbi despre cineva care a fost “păcălit”.

Mai târziu, a avut loc un adaos de sensuri, geek putând însemna “nebun”, “răutăcios”, “prost”, “bizar” (înţelesuri care se mai păstrează, de exemplu, în limba olandeză). Într-o altă etapă, geek a început să fie utilizat cu sensul “tocilar”, dar un tocilar “excesiv”, adică o persoană într-atât de absorbită de ocupaţia sa încât trăieşte în singurătate şi dezordine, îşi neglijează ţinuta, sănătatea etc., pentru a se dedica pasiunilor sale.

În anii 1990, “geeks” a început să se refere, in primul rând, la persoane care învestesc mult timp într-o pasiune devoratoare pentru domeniul informaticii, adesea în detrimentul vieţii sociale. Odată cu apariţia generaţiei Y (“milenialii”, născuţi, aproximativ, în perioada 1980 – 2000), tineri pasionaţi de tehnologie, cu mare capacitate de adaptare, cultura geek a devenit sinonimă cu cea a jocurilor video.

Situaţia cuvântului în secolul al XXI-lea

Geek Pride Day
Geek Pride Day

La începutul secolului al XXI-lea, multiplele definiţii date termenului geek au ca punct comun marele interes al persoanelor “etichetate” astfel pentru IT, science-fiction, fantasy etc., domenii în care au cunoştinţe extinse, dar care par oarecum “excentrice”. Oricum, termenul, în prezent, nu are conotaţii peiorative.

A fi “geeks” nu mai are nimic de-a face cu “tocilarul”, ci înseamnă a fi inteligent, pasionat de cunoaştere, capabil de a gestiona informaţiile, performant. Preocupările celor numiti acum „geeks” sunt de natură intelectuală, raportate, mai ales, la programare, elctronică, jocuri etc. O activitate poate fi considerată “geek” dacă are o relație foarte strânsă cu tehnici noi și/ sau cu universuri fantastice.

Incepând cu anul 2006, există si “Geek Pride Day” (“Ziua mândriei de a fi geek”), sărbătorită la data de 25 mai, mai intâi in Spania, apoi in multe alte ţări. Această zi a fost aleasă in funcție de mai multe referințe ale “culturii geek”, printre acestea premiera filmului “Războiul stelelor” (Star Wars).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.