Ghionoaia verde (Picus viridis) este una dintre cele mai raspandite ciocanitori din Europa Centrala, Africa de Nord-Vest, Asia Mica, Persia. Popular este numita si verdoaica.

Traieste in padurile de foioase, parcuri, livezi si poate fi recunoscuta dupa sunetele caracteristice pe care le scoate ,,gluck-gluck-gluck-gluck”, care se aud intai mai incet si apoi mai repede.

Penajul este verde pe partea dorsala si putin mai deschis pe partea ventrala. Masculul prezinta pe partea superioara a capului si in zona cefei o pata de culoare rosie, care il diferentiaza de femela. Are o lungime de 30-36 cm si deschiderea aripilor de 45-50 cm.

Ghionoaia verde poate fi vazuta mereu pe sol, vanand in special furnici si larve, pe care le lipeste mai intai de limba ei lunga si apoi le consuma. Prinde diferite insecte, uneori vaneaza si reptile mici. Cand este speriata sau in pericol, zboara iute pe cel mai apropiat copac si se catara intotdeauna in sus, cum fac toate ciocanitorile.

Citește și:  Salamandra lui Jordan (Plethodon jordani) sau salamandra cu obraji roșii

ghionoaia verde (Picus viridis)

Pentru cuibarit foloseste de obicei scorburile existente in copacii batrani, dar le amenajeaza scobind cu ciocul lemnul moale si putrezit. Cuibul poate fi terminat de mascul si femela in aproximativ 14 zile. Pe langa scorburile de cuibarit, aceste pasari obisnuiesc sa-si pregateasca si scorburi de dormit.

Femela depune cinci sau sase oua de culoare alba, care apoi sunt clocite de ambii parteneri timp de 20 de zile. Apoi ies puii care la inceput sunt golasi, vor avea pene abia dupa 21 de zile. Puii vor fi protejati si hraniti de ambii parinti. Dupa ce incep sa zboare, familia se destrama.

Ghionoaia verde face parte din ordinul Piciformes si familia Picidae.

Video – Ghionoaia verde (Picus viridis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.