Gradina Borde Hill se afla in sudul Angliei, in zona West Sussex la aproximativ 2.4 km nord, distanta de Haywards Heath. Aici se intind pe mai mult de 80 de hectare gradini, parcuri si paduri ce ofera o frumoasa priveliste catre Sussex High Weald (o arie de pamant foarte veche ce este cum impadurita, intrerupta pe alocuri de ferme si sate).

Gradina a fost creata in anii 1900 de catre oameni pasionati de natura si colectionari ce au colectat arbusti si copaci din toata lumea (Himalaya, Birmania, China, Tasmania si Andes) si le-au plantat pe cateva sute de acri de pamant. Speciile de plante cu care ei au pus bazele gradinei se regasesc in acest loc si astazi. Datorita contributiei lor Gradina Borde Hill detine una dintre cele mai mari colectii de copaci si arbusti din lume, dar si cea mai buna colectie de Champion Trees (copacii mari/campion, specii ce cresc foarte mult) din Anglia.

Din 1965 a devenit organizatie de caritate, fiind pentru prima data deschisa publicului. Istoria locului este destul de bogata. Casa a fost construita in anul 1598 de catre Sir Stephen Borde si a fost achizitionata de-a lungul anilor de cateva familii interesate ajungand in 1893 pe mainile lui Stephenson Robert Clarke. Familia acestuia a fost patroana colectionarilor ce au ajutat la fondarea gradinei.

Administratia locului nu si-a schimbat originea de la fondare pana astazi. Cele patru generatii ale familiei Clarke s-au ocupat de toate imbunatatiri si modificarile efectuate de-a lungul anilor. In 1902 a fost adaugat un hibrid al speciei Azalea, numit Knapp Hill; in 1910 a fost plantata Poiana Stephanie; in 1900, in zona grajdurilor victoriene au fost construite camere pentru ceai si restaurant, dar si lacurile ce se regasesc in Parcul de Sud. Anul 1995 aduce gradinii trandafirilor o reimprospatare, aceasta fiind aranjata dupa modelul din 1902 ce era prezentat in Country Life magazine. In 2001, Harvey Stephens devine gradinar sef, iar in 2003, in Gradina Italiana a fost plantate noi specii pentru a-i reda aerul mediteranean.

Administratia a sarbatorit, in anul 2005, cei 40 de ani de la deschiderea gradinii catre public si de atunci pana acum s-a ocupat cu promovarea acestui loc si incurajarea turistilor spre vizitarea naturii diversificate si plina de prospetime prezenta aici.

Aici familia Clarke promite plimbari de neuitat printre specii de plante rare si extravagante, printre copaci masivi si lacuri. Exista o serie de foisoare foarte intime unde turistii se pot opri si admira pe indelete peisajul. Intreaga gradina este organizata pe nivele si portiuni pentru a oferi o experienta vizuala si olfactiva deplina. Faimoasele gradini, Italiana si a Trandafirilor sunt cel mai bun exemplu. Aceste spatii sunt amenajate special, avand o tema specifica si plante din aceeasi specie sau plante ce recreaza atmosfera altor habitate. Fiecare ofera culori si mirosuri diferite, dar la fel de imbietoare. Nu degeaba este o gradina foarte premiata. Historic Houses Association a declarat-o Gradina Anului, in 2013.

Daca am face o analiza mai amanuntita in plimbarea noastra vom vedea ca aceste mici gradini organizate individual s-au construit din centru spre exterior, in inima lor fiind Gradina Principala unde se afla un Conac construit in stil Elizabethan din 1598. De aici pornesc noua mici gradini principale printre care se numara si cele doua mai sus mentionate.

Dupa cum am mai spus fiecare are o tema specifica. Azalea Ring are plantata o serie de arbusti ornamentali exotici numiti azalee, ce au flori de culoare rosie, roz si alba. In Garden of Allah se gasesc copacii champion (Champion Trees), magnolii si camelii. In Gradina Italiana se afla o piscine relaxanta in jurul careia au fost plantate arbusti in stil intalian. Mid Summer Border ofera o specie noua de plante ce a fost realizata de Dr. Tony Lord in 2011. Specia noua este o combinatie intre trandafirii de aur si erbacee. Plante din emisfera sudica se afla catarate pe cladirile din gradina Old Potting Sheds, iar in Old Rhodo Garden se gasesc speciile de rododendroni ce au fost aduse de vanatorii de plante ai secolului trecut.

Cu o plimbare prin paradis (Gradina Paradise Walk) turistii pot strabate Borde Hill de la est la vest si se pot rataci, pe parcurs, prin Italian Garden si Round Dell (gradina ce are o selectie de palmieri, bananieri si plante arhitecturiale de origini sub-tropicale). Nu in cele din urma, doritorii pot vizita si Rose Garden, una din cele mai faimoase gradini ale Borde Hill-ulului. A fost conceputa de Robin Williams in 1996 si s-au plantat aici aproximativ 500 de trandafiri englezi David Austin.

Pe langa aceste gradini special amenajate exista 200 de acri de zone in care turistii pot strabate gradina. Pe alocuri seamana cu un parc, mai ales in zona sudica; in partea nordica sunt predominante padurile. In nord-vest, in zona supranumita Warren Wood, exista specii de pini si molizi din China si Japonia (plantate in 1905), dar si o specie vazuta doar de aventurosi, ce se gaseste in Himalaya, anume Himalayan Juniper (specia juniperus rigida). De asemenea sunt prezente diverse conifere precum Cupressus sempervirens, chiparosul Italian si pinus attenuate din South Oregon si California. Tot in zona asta se pot gasi specii rare de paduri de foioase cum ar fi Malus, Purnus si Photinia.

Citește și:  Orasul Brest: Obiective turistice Belarus - Brest

In extrema vestica a gradinii Borde Hill se afla impresionanta Poiana Stephanie unde se pot gasi si alte specii (rare) de paduri de foioase (Robina, Ulmus, Juglans, Carya, Fraximus, Tilia si Quercus) care ofera una din cele mai interesante privelisti din zona. In sud, oamenii se pot bucura de lacuri si zone deschise, dar si de capacii multicolori, numiti Acer Briliantissima.

Pe parcursul plimbarii turistii pot vedea si colectia cu care gradina se mandreste atat de mult, anume colectia de Champion Trees. Aici au crescut putin peste 70 de astfel de copaci ce au cele mai mari inaltimi si circumferinte din Maria Britanie. Speciile prezente aici sunt: erianthum, lobelia, longipes, longipes subsp. Amplum, monspessulanum subsp. Microphyllum, saccharnum f laciniatum (genul Acer), hirsuta, x spaethii (genul Alnus), seguinii (genul Castanea), labilis (genul Celtis), formosensis, lawsoniana ‘New Silver’, lawsoniana ‘Wareana’, obtuse var. formasana (genul Chamaecyparis), chrysocarpa, henryi (genul Crataegus), discolor (genul Discaria), engleriana, japonica, sylvatica ‘Prince George of Crete’ (genul Fagus), mandshurica, nigra, spaethiana (genul Fraxinus), integra, pedunculosa (genul Ilex), thurifera (genul Juniperus), coccifera, dolicholepis, gluca, has, ilicifolia, kelloggii, x ludoviciana, x morehus, petraea ‘Acutiloba, velutina var.missouriensis (genul Quercus), x amigua ‘Bellarosea’, hartwegii, x slavinii (genul Robinia), albidum var. molle (genul Sassafras), alnifolia, hupehensis var. obtuse, x kewensis, latifolia, randeiensis, vestita (genul Sorbus), cuspidate (genul Taxus), mandshurica (genul Tilia), Canadensis ‘Argentea’ (genul Tsuga), alata (genul Ulmus), minor ‘Viminalis Aurea’ (genul Ulmus), cinnamomifolium (genul Viburnum).

Vizitarea Gradinii Borde Hill se poate face oricand incepand cu 22 Martie, anul acesta, fiind deschis intre orele 10.00 si 18.00. Taxa de intrare este 8 lire pentru adulti si 5 lire pentru copii (pentru cei mai mici de 3 ani intrarea este libera). Grupurile platesc 6 lire/persoana daca se plateste in avans (fara plata in avans, taxa e de 7 lire). Grupurile de copii platesc (cu avans) 4,5 lire; la un grup de 10 copii insotitorul lor intra gratuit.

Exista pachete speciale si pentru familii: 2 adulti + 2 copii platesc 22 de lire, iar 2 adulti + doi copii platesc 25 de lire. Un tur complet al gradinii, se rezerva dinainte. Costa in plus 2.5 lire pentru grupuri intre 15-35 de persoane, iar un tur al casei costa in plus 3.5 lire pentru grupuri intre 15-25 de persoane. De asemenea pentru grupurile mai mari de 15 persoane trebuie sa se faca o rezervare cu doua saptamani inainte.

Pentru cei interesati aici se organizeaza si diverse evenimente de-a lungului anului, dar si diferite activitati special organizate pentru copii. Cel mai important eveniment al anului 2014 se desfasoara intre 24 martie si 18 aprilie si consta in posibilitatea de a primi un tur special facut de gradinarul sef, Andy Stevens. Turul este dedicat prezentarii istoriei si importantei nenumaratelor specii de magnolii din Gradina Borde Hill. Cele mai multe specii sunt chiar cele adunate de vanatorii de plante ce au ajutat la fondarea acestei gradini. In perioada aceasta a anului, florile isi ating apogeul de frumusete. Sunt unele din cele mai vechi si primitive plante cu flori din lume si au reprezentat inspiratie pentru multe culturi de-a lungul timpului (cum ar fi chinezii, folosind forma florii in decorarea portelanurilor).

Colectia de magnolii ce poate fi regasita in acest loc este formata din: magnolia campbellii, magnolia veitchii, magnolia x soulangeana’ Brozzonii’ (prezente in Azalea Ring), magnolia obovata, magnolia fraseri, magnolia macrophylla, Magnolia x soulangeana ‘Black Tulip’, Magnolia tripetala, Magnolia x soulangeana (prezente in Garden of Allah), magnolia dawsoniana, magnolia sargentiana robusta, magnolia sprengeri diva, Magnolia liliflora ‘Susan’, Magnolia kobus (prezente in Old Rhododendron Garden), magnolia rostrata, Magnolia acuminata (in West Garden), magnolia grandiflora Goliath (prezenta in Conac), magnolia delaveyi (in Old Playground), magnolia stellata (in Italian Garden), magnolia campbellii ‘Borde Hill’ (in Warren Wood). Dupa cum se poate observa, florile au fost plantate in locuri diversificate, turul oferit de gradinarul sef acoperind o parte importanta din Gradina Borde Hill.

Alte evenimente importante: Mad Hatter Picnic Party pe 20 aprilie, Sculpture Exhibition intre 1 mai si 30 octombrie, British Eventing Horse Trails intre 25 si 26 mai, Roses in Bloom intre 16 si 23 iunie. Luna iulie este dedicate expozitiilor de masini: Jaguar Car Day pe 6 si Rolls Royce & Bentley Day pe 20.
Luna august este plina de evenimente precum: Musical Sundays, Outdoor Theatre, British Evening Horse trails, Teddy Bear Picnics, iar pana la sfarsitul anului se mai organizeaza National Gardens Scheme Open Days, Outdoor Cineva Festival si Haunted Halloween Fun.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.