Atunci cand aud despre o vizita la o gradina botanica, cei mici sunt rar foarte entuziasmati, gandindu-se la un ghid plictisit care explica nume latinesti si la campuri impanzite cu tot felul de flori si plante deosebite, insa pe care nu au voie sa le atinga. Iar parintii, desi nu ar fi deranjati de o gura de aer curat, prefera sa mai amane o astfel de activitate pentru a mai rezolva niste probleme casnice. Insa chiar asa sa fie orice vizita intr-un astfel de loc? Ei bine, raspunsul este “nu”. Gradina Botanica din New York sparge toate tiparele si arata ca o institutie dedicata plantelor poate nu numai sa trezeasca interesul vizitatorilor, dar si sa creeze o schimbare in lume.

Gradina Botanica din New York1

Gradina are o istorie destul de bogata, incepandu-si existenta in anul 1891, cand a fost cumparata de catre Statul New York de la familia Lorillard, care se ocupasera cu afaceri cu tutun. Terenul avea sa fie folosit pentru crearea noii locatii, care in prezent se intinde pe 100 de hectare, care insa nu ar fi putut fi mai bine folosite. De la un simplu parc mai mare cu specii exotice in care se puteau plimba oamenii inceputului de secol XX, Gradina Botanica din New York a ajuns un adevarat centru de cercetare, conservare a naturii si chiar reorientare profesionala, fiind o institutie cu adevarat completa.

Sumele mari investite in acesta gradina botanica au dus la diversificarea activitatilor, achizitionarea de specii rare si sprijinirea oamenilor de stiinta. Ca urmare, astazi turistii se pot delecta privind cascada de aici sau alegand o cursa cu trenuletul printre copaci maiestuosi. Si cum nu totul este pe baza de distractie, vizitatorii pot sa isi imbunatateasca si cultura generala, vizitand macar o parte dintre cele 50 de gradini tematice sau expozitii de plante rare. In plus, pot lua parte la diverse ateliere sau sa discute cu specialistii care lucreaza aici pentru a intelege mai bine ca lumea plantelor nu este nici pe departe atat de simpla pe cat ar parea la inceput.

Gradina Botanica din New York11

Gradina Botanica din New York este cunoscuta in primul rand pentru programul de cercetare, la care este sprijinita si de companii farmaceutice sau laboratoare medicale. Cercetarile sunt orientate spre mai multe directii. Una dintre ele este modificarea anumitor gene din ADN-ul plantelor si observarea rezultatelor, o parte din descoperiri putand fi folosite pentru a intelege mai bine genetica in general, dar si impactul diversitatii botanice asupra populatiei umane. Un alt program de cercetare, inspirat chiar de Darwin si opera sa, este cel care incearca sa afle de ce anume au aparut plantele cu flori, cu scopul de a intelege mai bine mecanismele evolutiei in general. La aceste proiecte lucreaza specialist de renume, doctoranzi si studenti, dedicarea lor aducand si cateva premii laboratoarelor.

In plus, Gradina Botanica din New York arata ca nu este doar un centru de cercetare, ci si unul de pastrare a informatiei. Astfel, in biblioteca institutiei se gasesc cateva sute de mii de volume tematice, dar si ierbare ce contin peste 7 milioane de palnte, oferind o baza de date complexa generatiilor viitoare. In plus, institutia se mai ocupa si de protejarea speciilor rare, incercand sa reduca efectele distrugerii pe plan global. Pe langa programele de cercetare si informare, este desfasurat si unul dedicat conservarii speciilor rare, mai multe sanctuare fiind create in acest scop. Cei doritori pot sponsoriza o astfel de gradina, devenind “patronul lor”. In plus, Gradina Botanica din New York mai ofera si posibilitatea de a face voluntariat, pentru toti cei interesati. Astfel, ei se pot dedica horticultuii, pot strange informatii sau pot prelua un post la biblioteca sau in unul din magazinele cu suveniruri.

Gradina Botanica din New York111

Prin voluntariat unii chiar isi descopera o pasiune reala, putand sa isi continue studiile in acest domeniu. Mai multe ateliere si cursuri sunt organizate, de la cataratul recreational in copaci si pana la Ikebana, faimoasa arta a aranjarii florilor si plantelor. Pentru cei care doresc sa aiba o meserie in acest domeniu, se ofera cursuri complete de horticultura, recunoscute international.

Gradina Botanica din New York ofera in plus si programe pentru cei mici, care pot sa invete niste principii simple ale gradinaritului sau pot lua parte la explorari pline de aventuri concepute special pentru ei. Pentru cei care vor doar sa se bucure de frumusetea plantelor din jur, se ofera atat privelisti sezoniere (precum frunzisul de toamna si crizantemele), dar si gradini dedicate unei tematici, precum trandafirilor, coniferelor decorative sau plimbarilor ideale in familie. Mai sunt si gradini dedicate bujorilor, azaleelor sau orhideelor, care incanta simturile la maximum.

Gradina Botanica din New York1111

Ca urmare, oricine vrea putina relaxare si evadare din lumea plina de zgomot si stres, poate alege o fuga pana la Gradina Botanica din New York. Biletele se pot cumpara inclusiv de pe internet, unde se gasesc si informatii despre expozitiile temporare sau peisajele sezoniere. Iar experienta va fi in mod sigur una completa si absolut deloc plictisitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.