O gradina amenajata in stil japonez nu este doar un loc destinat exclusiv horticulturii, ci unul in care meditatia este indusa, forta sa constand in faptul ca vorbeste tuturor simturilor, nu doar mintii. Un astfel de loc se afla in Portland din Oregon, Statele Unite ale Americii, aceasta gradina japoneza fiind amenajata de catre profesorul Takuma Tono, unul dintre cei mai cunoscuti designeri ai acelor vremuri. Viziunea sa artistica insoteste chiar si astazi gradina japoneza din Oregon, gradina care de altfel este considerata una dintre cele mai autentice locuri de acest fel din afara Japoniei.

Lucrarile de amenajare la aceasta gradina au fost demarate in anul 1963. Patru ani mai tarziu, in 1967, a fost deschisa publicului larg. Cu toate ca, spre deosebire de gradinile din Japonia, aceasta era de dimensiuni mici, proiectul lui Takuma Tono a avut un succes rasunator printre vizitatorii din toata lumea, mai ales ca lucrarilor de amenjarea s-au alaturat un numar considerabil de voluntari. Mai mult decat atat, nu trebuie omis faptul ca Tono a intampinat dificultati foarte mari din cauza climatului din Portland, desi, in cele din urma, climatul s-a dovedit prielnic ideilor pe care Tono le avea.

Cei care viziteaza Gradina Japoneza din Portland si au cunostinte in domeniu vor observa ca designul a fost puternic influentat de de trei filosofii, si anume shintoista, budista si taoista. Aceste influente se se pot observa clar in cele cinci zone ale gradinii. Intinsa pe o suprafata totala de 2,2 hectare, respectiv 5,5 acri, Gradina Japoneza din Portland, Oregon este impartita in urmatoarele zone: Strolling Garden si Pond Garden (Chisen-kaiyu-shiki), Natural Garden (Shukeiyen), Sand and Stone Garden (Karesansui/ Zen niwa), Flat Garden (Hiraniwa) si Tea Garden (Roji-niwa). Fiecare zona este diferita, are propria stare si un spirit imprevizibil.

De fapt, aceasta a si fost intentia lui Takuma Tono, aceea de a le oferi vizitatorilor senzatia ca, odata ce ajung intr-o alta zona a aceleiasi gradini, pasesc intr-un alt loc. Caracterul imprevizibil este, in Gradina Japoneza din Portland, piatra de temelie a designului lui Tono. Iar toate aceste stari, armonizate de fiecare parte a gradinii, se impaca perfect cu intimitatea acestui loc fermecator.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ