La inceputul anilor 1930, orasul Springfield din Illinois, Statele Unite ale Americii, a donat un teren, la cererea lui Harriet Knudson, unul dintre liderii comunitatii, pentru amenajarea unei gradini. Terenul, aflat pe malul lacului Springfield, a fost infrumusetat datorita eforturilor lui Harriet Knudson, care a suportat toate costurile amenajarii gradinii, la acest proiect lucrand unul dintre cei mai apreciati arhitecti la acele vremuri din Statele Unite, Jens Jensen.

Gradina Memoriala Lincoln1

Rezultatul final a fost Gradina Memoriala Lincoln, un superb exemplu de gradina americana. Planurile lui Jens Jensen vizau pe atunci un teren ce se intindea pe o suprafata totala de 26 de hectare, proiectul propriu-zis cautand sa creeze o gradina cu care Abraham Lincoln ar fi rezonat intocmai, mai cu seama, un loc in care presedintele american sa se fi simtit bine.

Astfel, Gradina Memoriala Lincoln a fost conceputa unind mai multe carari si drumuri, marginite de mai multe aranjamente de plante. Acest tipar de culoare a fost accentuat de mai multe pietre circulare, acest plan fiind adoptat in ideea de a conferi intalnirilor din gradina un caracter prietenos, mai precis pentru a crea o atmosfera lejera pentru toti oaspetii care doresc sa se bucure de frumusetea naturii, fie ea si in „captivitate”. In prezent, Gradina Memoriala Lincoln din Illinois ocupa o suprafata de 45 de hectare, insa pe langa acest teren, pe care, de altfel, se afla gradina initial amenajata, pe acest domeniu, se mai afla alte 12 hectare ce formeaza Ostermeier Prairie Center.

Gradina Memoriala Lincoln11

Acest minunat loc, ce are 12 hectare, este o combinatie de zone umede, preerie, padure, un lac si de un crang de chiparosi, acesti arbori rasinosi parand mai degraba niste strajeri, ce au crescut cu un singur scop, si anume pentru a apara frumusetea acestei gradini. Insa de departe cea mai mare realizare a Gradinii Memoriale Lincoln este legata de faptul ca vizitatorii se pot bucura de mai multe stari de-a lungul domeniului, experimentand si incercand diferite senzatii, mirosuri si privelisti.

Citește și:  Orasul Plzen: Obiective turistice Cehia - Plzen

Mai mult decat atat, aici, schimbarile anotimpurilor par surprinse, ca intr-un ceas al culorilor, de natura: frunzele copacilor incep sa-si schimbe culorile atunci cand toamna se repede asupra lor; pe timp de vara, florile de preerie se deschid precum cupele unei regine, iar atunci cand primavara incepe sa-si intre in putere, natura se trezeste la viata, plantele scotand capsorul, inca timid, precum niste vietati care reinvie. Si in timpul iernii, natura incremenita ofera peisaje de-a dreptul superbe, in tot acest timp, indiferent de sezon, in spatele minunatelor scene, stand lacul.

Gradina Memoriala Lincoln111

Si toate aceste frumuseti sunt acompaniate de ciripitul pasarilor sau de caprioarele care rumega printre copacii inalti. Se resimte, totodata, in special pentru cunoscatori, amprenta puternica pe care Jens Jensen a tinut sa o intipareasca pe aceasta lucrare formidabila. Ceea ce atrage atentia sunt zonele umbrite sau insorite, alaturi de potecile care il conduc pe vizitator spre inima gradinii, ca si cand ar urma lumina.

Cei care vor sa viziteze Gradina Memoriala Lincoln trebuie sa stie ca cea mai buna parte a zilei in care pot admira aceste frumoase peisaje este la inceputul zilei, cand roua acopera iarba deasa si panzele de paianjen. Tot la inceputul zilei, imediat dupa ivirea zorilor, pasarile se intrec in cantece care mai de care mai interesante.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.