Amenajata de designerii Nathan Barrett si Fletcher Steele, dar si de Mabel Choate, fiica primului proprietar, fermecatoarea gradina Naumkeag, aflata in Stockbridge din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, este un loc de legenda. Aici se afla un stejar sub care generatii intregi au facut picnicuri. Ba chiar, se spune ca locul devenise intr-atat de popular incat avocatul si diplomatul Joseph Choate a decis sa achizitioneze domeniul. Acesta a construit de indata o casa aici, ridicata de Standford White in anul 1885 si botezata Naumkeag, numele originar al Salem-ului, locul unde se nascuse Choate.

Apoi, i s-a cerut ajutorul designerului Nathan Barrett, primul care avea sa se ocupe de amenajarea gradinii. Designerul a construit mai multe terase in anul 1889, amenajand, pentru inceput, doua gradini chiar in jurul casei, ce ofereau o privelistea asupra regiunii Berkshires. Mai tarziu, s-a implicat si fiica lui Choate, Mabel, cea care aduce modificarile decisive. Mabel a inceput sa lucreze la amenajarea gradinii Naumkeag cu trei inainte sa o primeasca mostenire, mai precis in anul 1929. Dupa ce l-a auzit pe arhitectul Fletcher Steele vorbind la o conferinta intr-un club de gradinarit local, Mabel decide sa-l angajeze.

Timp de treizeci de ani, cei doi au lucrat la amenajarea acestui superb loc. Afternoon sau Chinese Garden sunt doar doua dintre zonele reprezentative pentru Naumkeag. Mabel Choate si Fletcher Steele s-au daruit intrutotul amenajarii gradinii. Mabel si-a expus aici intreaga sa colectie de plante ornamentale aduse din Asia, pe cand Steele s-a ocupat de dispunerea plantelor in vederea armonizarii peisajelor.

Cu toate acestea, Naumkeag este cunoscut pentru Blue Steps. Construita in anul 1938, superba scara este capodopera lui Fletcher Steele, farmecul ei constand in cascada ce curge ingenios de-a lungul fiecarui palier de scari. Terasele scarii Blue Steps sunt insufletite ici-colo de plantele ce inconjoara structura din piatra, in timp ce copacii tineri umbresc scarile.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ