Gradina Yuyuan se situeaza in Anren Jie, in centrul centrului vechi al orasului Shanghai din China. Gradina Yuyuan din China este o gradina in stilul clasic chinezesc. Aceasta se afla in apropiere de digul Bund si se invecineaza cu Templul Zeului Orasului. Gradina Yuyuan se traduce ca “Gradina Fericirii”. Zona care inconjoara gradina era cunoscuta in vremurile coloniale drept “Orasul Chinezesc”. Aici se afla numeroase targuri de antichitati si strazi laturalnice, care inca nu au fost renovate de catre autoritati. Unul din targurile de antichitati se afla pe Strada Veche a orasului Shanghai, iar alt targ poate fi gasit pe o alee mica, numita Dongtai Lu.

Gradina Yuyuan1

Se crede ca Gradina Yuyuan din China a fost creata in secolul al 16-lea, cand arhitectul Zhang Nanyang a fost angajat de Pan Yunduan, de la curtea dinastiei Ming, sa construiasca o gradina in onoarea tatalui sau, Pan En. Cuvantul “Yu” inseamna “placut”, iar aceasta gradina avea scopul de a fi un loc unde parintii lui Pan Yunduan sa-si petreaca zilele batranetii in pace si liniste. Constructia a durat in jur de 20 de ani, iar gradina a fost consacrata drept gradina privata in 1559. Aceasta este creata in stilul traditional chinezesc si contine multe zone cu arbori si pietre, iazuri, ziduri captusite cu dragoni si numeroase cai de acces si poduri in zigzag, care separa zonele gradinii si pavilioanele intre ele.

Gradina Yuyuan din China ocupa un spatiu destul de mare, aproximativ 20 000 de metri patrati, si contine sali si alte cladiri importante, piese de mobilier valoroase, opera de caligrafie si picturi ale unor artisti faimosi, sculpturi din lut, cateva inscriptii etc. Zidul celor Cinci Dragoni imparte aceasta gradina minunata in 6 parti: Pavilionul celor Zece Mii de Flori, Stancile Artificiale Uriase, Gradina Interioara, Sala Vestirii Primaverii, Iazul Lotusului si Sala Maretiei Jadului. Gradina Interioara este o zona a gradinii Yuyuan, in care turnurile, pavilioanele, dealurile, iazurile si celelalte sunt artificiale.

Gradina Yuyuan11

Gradina Interioara fusese initial o gradina separata, creata in 1709, insa acum este parte din Gradina Yuyuan din China. Gradina Interioara este compacta si deosebita, iar rocile, iazurile ornamentale, pavilioanele si florile sunt printre cele mai atragatoare privelisti din Gradina Yuyuan. Pavilionul Vestirii Primaverii se afla in partea de nord-est a gradinii si este cunoscut drept cartierul general al Societatii antiimperialiste “Mica Sabie”. Aceasta societate a condus o revolta impotriva dinastiei Qing, in 1853, si au ocupat Shaghai timp de 17 luni. Armele, monezile si alte obiecte folosite de Societatea Mica Sabie se afla astazi in sala de expozitii.

Citește și:  Situl arheologic Cartagina: Obiective turistice Tunisia - Tunis

In Gradina Yuyuan din China se mai gaseste Comoara Universului, care este alcatuita din Piatra de Jad, Veranda Apei Acumulate, Sala de Jad, Podul Serpuitor al Dragonului si alte cladiri. Piatra de Jad, care se afla dincolo de Sala Yuhua, este una din cele 3 pietre cunoscute din sudul Chinei, care are drept caracteristici: delicatete, subtirime, incretituri, limpezime si transparenta. Celelalte 2 pietre faimoase sunt Duanyun Feng din Suzhou si Zhouyun Feng din Hangzhou. Piatra de Jad are 3,3 metri inaltime si are 72 de gauri. Un detaliu interesant in legatura cu aceasta piatra este ca, daca se arde un bat chiar sub piatra, fumul iese in mod spectacular prin toate cele 72 de gauri.

Gradina Yuyuan111

De asemenea, daca se toarna apa deasupra pietrei, apa va curge prin toate gaurile, ceea ce este un efect demn de admirat. Legenda spune ca Piatra de Jad a apartinut acum 1000 de ani Imparatului Huizong, inainte de a ajunge in mod misterios in aceasta gradina. Sala Yuhua a fost construita chiar vizavi de aceasta piatra, pentru ca Pan Yunduan sa poata privi piatra, acesta fiind fascinate de frumusetea sa. Mobilierul din Sala Yuhuan este realizata din lemn de palisandru de cea mai buna calitate, care arata atat natural cat si elegant. In gradina se mai afla Padurea Urbana Montana, chiar in vestul gradinii, de asemenea Sala Shansui, Marele Deal Artificial, Turnul Ploii, Sala Elegantei si alte zone minunate. In Valea Fermecatoare Hualin se afla pavilioane, coridoare sinuoase, Yihang, Turnul Floral etc.

De-a lungul timpului, gradina a fost neglijata, pana in anul 1760, cand a fost cumparata de niste negustori bogati, care au petrecut in jur de 20 de ani renovand-o si reconstruind-o. Apoi in secolul 19, gradina a avut parte de distrugeri masive. In anul 1842, in timpul Razboaielor Opiumului, armata britanica a ocupat Templul Zeului Orasului timp de 5 zile. De asemenea, in timpul Revoltei Taiping, gradina a fost ocupata de catre trupele imperiale. Gradina Yuyuan din China a mai avut parte de distrugeri in 1942, din partea japonezilor.

Gradina Yuyuan1111

Dupa intemeierea noii republici a Chinei, in 1949, s-au realizat numeroase reparatii in gradina. In 1956, dupa eliberarea orasului Shanghai, guvernul chinez a reconstruit gradina si a renovat-o, incat sa arate exact ca in zilele sale de glorie de odinioara. Gradina Yuyuan din China a fost deschisa publicului in 1961, iar in 1982 a fost declarata monument national.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.