Gradina zoologica din Kiev este cea mai mare si cea mai veche Gradina Zoologica din Ucraina si singura din Kiev.
Gradina zoologica este o realizare unica, creata din initiativa unor personalitati iubitoare de natura, de la profesori de la Universitatea Sfantul Vladimir si Institutul Politehnic, la medici si figuri publice, toti fiind membri ai Societatii Iubitorilor de Natura din Kiev. Ideea realizarii Gradinii Zoologice a prins contur in anul 1908, insa data oficiala a inceputului activitatii sale este 21 martie 1909.
La inceput, colectia a cuprins un numar de 115 specii de vertebrate, un total de 398 de exemplare. Inca din primele zile, ideea dezvoltarii Gradinii Zoologice a fost imbratisata de diversi sponsori, de la persoane fizice si asociatii, care au adus contributii caritabile acesteia. Alte persoane care au sustinut Gradina Zoologica, au fost autoritatile locale care de doua ori pe an au oferit intre 1000 si 5000 de ruble imperiale. Relieful zonei a fost gestionat in mod eficient datorita complexitatii sale, fiind create voliere si custi pentru toate speciile de animale, de la pasari, pana la mamifere de toate taliile.
Primele momente de impas pentru Gradina Zoologica sunt reprezentate de Razboiul Civil si Primul Razboi Mondial, insa detinatorii au reusit sa treaca peste dificultati si sa pastreze animalele si constructiile acesteia. Astfel, in anul 1919, Gradina Zoologica preia numele oficial de „Kiev Zoo” (Gradina Zoologica din Kiev). Din anul 1920 incepe o „inflorire” a Gradinii Zoologice, aceasta largindu-si activitatea stiintifica si actualizandu-si colectia de animale rare. Dupa 1935, incep sa fie construite si adaptate habitate artificiale si facilitati pentru primate si elefanti, iar custile vechi sa fie extinse.
Un alt moment de impas este reprezentat de cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand orasul Kiev a fost ocupat de trupele naziste, iar garnizoana germana a folosit spatiul Gradinii. Insa, in aceasta perioada, animalele au fost evacuate din Kiev, fiind aduse inapoi in anul 1943, dupa ce razboiul a luat sfarsit. Ulterior aceasta a fost renovata, iar din aprilie 1944, a reintrat in functiune.
In 1970, Gradina Zoologica din Kiev continua sa se extinda, dezvoltand un pavilion de pasari care masura 2700 de metri patrati, iar in 1983 Consiliul de Ministri ai URSS-ului au acordat Gradinii Zoologice statutul privilegiat de Parc Zoologic National.
In zilele noastre, Gradina Zoologica este si un centru de cercetare, care prezerva si incurajeaza reproducerea animalelor pe cale de disparitie, precum bizoni si tigri siberieni. Gradina ocupa 40 de hectare, avand un numar de 2600 de animale din 328 de specii.
Cu toate acestea, ghinionul se pare ca nu ocoleste Gradina Zoologica din Kiev, in ultimii ani, aceasta avand o rata a deceselor destul de inalta. Cauza respectivelor evenimente tragice a fost pusa pe seama neglijarii de catre autoritatile locale, astfel, organizatiile pentru protectia animalelor fiind tot mai revoltate.