Gradinile Giverny sunt unele din cele mai cunoscute gradini din Franta, acest lucru datorandu-se faptului ca au fost detinute si amenajate de pictorul Claude Monet. Poarta numele satului in care se afla si in care artistul si-a petrecut 43 de ani din viata.
Satul Giverny este unul extrem de pitoresc, aflandu-se la aproximativ 75 de kilometri de Paris. Monet s-a mutat aici in anul 1883, iar terenul dintre casa si drum era plin de copacii care formau livada. Terenul era impartit in doua de o alee plina de pini, pe care pictorul i-a taiat apoi, pastrand doar doi copaci ce se aflau langa casa.
La scurt timp dupa ce s-a mutat, Monet a inceput sa isi amenajeze gradina, considerata si ea una din operele de arta ale lui. De altfel, multe dintre tablourile sale peisagistice au fost inspirate de Gradinile Giverny, la care a tinut foarte mult. Terenul avea un hectar, iar Monet a inceput sa il imparta in parcele, fiecare avand anumite caracteristici. Nimic nu a fost plantat la intamplare, ci totul a fost pus astfel incat sa se creeze o armonie echilibrata. Pomii fructiferi si arbustii ornamentali sunt incojurati de tufe de trandafiri si alte plante de sezon, in timp ce flori ca margarete sau maci sunt amestecate cu unele specii rare.
Avand in vedere spiritul artistic al pictorului, Gradinile Giverny au fost amenajate astfel incat sa nu dea senzatia de artificial. Pe masura ce timpul trecea, Monet devenea tot mai procupat de micul sau colt de rai – a cheltuit foarte multi bani pentru a obtine unele dintre cele mai rare si mai interesante exemplare si deseori facea schimb de seminte cu alti iubitori de gradini. La zece ani dupa ce s-a mutat la Giverny, pictorul a cumparat si terenul de alaturi, marindu-si, astfel, gradinile. Terenul cel nou era strabatut de un parau, iar Monet a amenajat primul iaz, care s-a extins cu timpul si care este cunoscut sub numele de “Lacul Nimfelor”.
Gradinile Giverny sunt rezultatul unei munci asidue si unei pasiuni nebunesti si costisitoare, cum considerau multi dintre prietenii lui Monet. Mare parte din gradini este inspirata de gradinile japoneze, pe care pictorul nu le-a vazut decat pe gravurile pe care le colectiona. Insa asta nu l-a impedicat sa-si faca in propria curte un mic colt japonez, iar tablourile pictate la Giverny sunt printre cele mai renumite. In picturile sale apare si podul japonez, unul din elementele preferate ale pictorului, care a fost realizat de un mester din sat. Timpul si-a pus amprenta pe el, iar astazi in gradini se afla o copie fidela a acestuia.
Dupa ce proprietarul lor a murit, Gradinile Giverny au fost mostenite de Michel, fiul pictorului, insa acesta nu s-a ocupat de ele, ci sora lui vitrega, Blanche. Cu toate acestea, atat casa, cat si gradinile s-au deteriorat foarte rau dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, lucrurile schimbandu-se incepand cu anul 1966, cand Academia de Arte Frumoase a primit spatiul ca donatie din partea lui Michel. In anul 1977 au inceput lucraririle de renovare: au fost replantate florile puse initial de Monet, iazul a fost reamenajat, a fost pus pamant fertil, iar casa a fost refacuta si ea din temelii. Lucrarile au fost posibile si datorita admiratorilor lui Monet, care au donat importante sume de bani.
Gradinile Giverny sunt deschise sapte luni pe an, iar numarul vizitatorilor se invarte la jumatate de milion. Acestia trebuie sa respecte anumite reguli, pentru ca gradinile sa nu fie in niciun fel afectate. Astfel, multe dintre aleile gradinilor nu permit accesul vizitatorilor, pentru ca plantele pot fi calcate cu usurinta. Gradinile pot fi admirate doar de pe aleile laterale, iar pentru a ajunge pe podul japonez trebuie traversat un tunel subteran. De asemenea, turistii nu au voie cu animale de companie si nu au voie sa organizeze picnicuri – fotografiile sunt permise doar daca sunt realizate de pe alei.