Analizand mai multe propuneri pentru prestigiosul Premiu Cityscape pentru arhitectura sustenabila, juriul a ramas pur si simplu cu gura cascata vazand maretul proiect propus in Arabia Saudita, pe numele sau Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah. Sfindand desertul, cea mai mare gradina botanica acoperita din lume promite o calatorie in timp pana acum cateva zeci de milioane de ani, dar si o experienta educationala inedita menita sa puna oamenii fata in fata cu alegerile pe care trebuie sa le faca de acum incolo. Desi obisnuiti cu excentricitatile conducatorilor din lumea petrolului, nimic nu putea pregati specialistii pentru o asemena grandoare. Premiul a fost adjudecat.

Cu o investitie initiala de 170 de milioane de dolari si expertiza celor mai buni specialisti in domeniul arhitecturii, dezvoltarii durabile si botanicii, Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah se anunta un succes incredibil, asteptandu-se cateva sute de mii de vizitatori. Tehnicile folosite vor fi printre cele mai moderne si eficiente, mediul din jur necesitand mentinerea unor anumite conditii pentru o functionare multumitoare. In schimb, traditia islamica nu va fi lasata la o parte din acest motiv, intregul design al gradinilor avand o simbolistica puternica. Astfel, din zbor, gradinile vor arata ca o semiluna, iar cladirile din jur sunt aranjate la randul lor astfel incat sa creeze modele specifice. Pe langa o experienta stiintifica, acest loc va reprezenta si un punct cultural.

Indraznetul proiect a fost creat pentru a rivaliza cu alte mari gradini, precum cea din Singapore, punand in umbra multe dintre cele 2500 de gradini botanice din lume. Cel mai probabil va reusi, insa nu doar multumita investitiei colosale, ci si conceptului in sine, care propune o calatorie in timp extrem de realista pana acum 400 de milioane de ani, astfel incat vizitatorii Gradinilor Internatioanle ale Regelui Abdullah sa constientizeze cat de complexa a fost si este evolutia planetei noastre. Intinzandu-se pe 160 de hectare, va purta pe cei curiosi atat in lumi exotice, cat si in lumea gheturilor, lucru cu adevarat excentric in mijlocul desertului. Insa ce anume se va putea vedea inauntru?

Gradina Leacurilor promite o calatorie clasica printre metodele de vindecare folosite de arabi inca din cele mai vechi timpuri si care utilizau diverse plante cu scop tamaduitor. Folosind geometria specifica artei islamice si apeland la marturii bine documentate, aceasta parte a Gradinilor Internationale ale Regelui Abdullah isi propune sa ii invete pe turisti despre comorile ascunse din lumea vegetala, comori care ne pot salva uneori chiar si viata.

Voliera ar promite prin numele ei o cusca plina cu pasari care de care mai zgomotoase, insa care nu par prea fericite de situatia lor. Insa in cazul gradinilor din mijlocul desertului aceasta regula poate fi uitata. Pasari dintre cele mai diverse sunt lasate sa zboare liber printre pomi inalti si plante luxuriante, oferind vizitatorilor o experienta unica. Gradinile Apei ofera o analiza spectaculoasa a apei din toate punctele de vedere, urmarindu-i schimbarile, de la vapori si pana la blocuri masive de gheata, de care se vor putea bucura cei care poate nu au vazut apa solidificata decat in paharul cu suc.

Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah ofera si Gradini Stiintifice, dedicate educarii vizitatorilor. Insa nu e nevoie ca acestia sa ofteze: procesul nu va fi nicidecum unul plicitisitor in care un ghid povesteste despre plante folosind un limbaj academic presarat de denumiri latinesti. Totul va fi modern, atractiv si interactiv, iar locurile de joaca pentru cei mici promit la randul lor sa le ofere acestora macar un minimum de cunostinte despre lumea din jurul lor.

Pe langa aceste atractii, turistii vor avea parte si de faimoasa calatorie in timp, care include recrearea unor medii demult disparute pana la cele mai fidele detalii. Pornind din cele mai vechi timpuri, gradina ii va purta pe turisti prin Jurasic, Triasic, Devonian sau Carbonifer, avand ocazia sa vada nuferi uriasi, cascade, relicve care inca traiesc printre noi precum gingko biloba, dar si geysere spectaculoase si reprezentari foarte realiste ale magmei incat pentru cateva ore turistii sigur vor uita ca se afla in mijlocul unui desert si ca totul din fata lor se datoreaza stiintei. Acest tur cu adevarat inovativ se incheie cu Gradina Alegerilor. Fiind dedicate dezvoltarii durabile, Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah prezinta si metode de agricultura ce nu dauneaza mediului, dar si metode de eficientizare a activitatilor umane, totul cu scopul de a proteja mediul. Mesajul nici nu putea fi transmis mai elegant.

In plus, gradina ofera si alte facilitati pentru turisti, precum locuri de picnic sau pentru plimbat, dar si locuri de parcare pentur cei veniti cu masinile personale. Tot pentru a se distra, vizitatorii pot sa isi incerce norocul prin Gradina Labirint sau pot alege Gradina Sunetului si a Luminii, o experienta a simturilor de neegalat obtinuta prin schimbarea fondului color si stimularea auditiva. Planuite sa fie gata chiar in 2011, Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah vor ridica in mod clar standardele pentru intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.