Exista o singura specie de graur originara din Australia si anume graurul metalic. Aceasta specie se aseamana ca marime cu graurul comun, are lungimea corpului de 22 cm, insa particularitatea sa consta in penajul extraordinar de frumos, in culori electrizante.

Pe partea dorsala coloritul este in nunate verzui si mov-intens, pe aripi si partile laterale este rosu-violet. Pe partea superioara a aripilor este vernil-metalizat, coada este neagra cu marginile gri, zona de deasupra capului este violet-purpuriu, fata este predominat gri-vernil-inchis, iar pe partea ventrala nuantele sunt mai intunecate. Masculul are penajul oarecum asemanator cu al femelei, doar ca la el tonurile sunt mai intunecate iar la ea mai rosiatice.

Exemplarele tinere au penajul la fel ca la adulti insa culorile sunt mate, fara stralucirea aceea atat de atractiva. De asemenea o alta caracteristica a speciei sunt ochii mari si rosii-stralucitori care contrasteaza foarte tare cu nuantele de culori ale penajului. Ciocul este mare si puternic, gri-inchis spre negru, picioarele sunt intunecate, scurte dar robuste, terminate cu degete mari si gheare tari, ascutite si curbate.

La fel ca si alte specii de grauri si aceste pasari traiesc in grupuri mari, stabilesc asa numitele colonii in copaci, adunandu-se numeroase exemplare in acelasi coronament. Astfel s-au gasit in copacii seculari si cate 200 de cuiburi, iar sunetele scoase de atatea pasari cu siguranta sunt destul de stridente avand in vedere faptul ca un singur graur poate emite sunete foarte puternice si este destul de galagios.

Graurul metalic
Graurul metalic

Aceste pasari fac migratii pe distante mari fiind in cautarea hranei, alcatuita din fructe, nuci, nectar si insecte, pe care le colecteaza din tufisuri, arbusti si copaci. Habitatul preferat de ele consta din padurile ce au copaci seculari, zonele cu arbusti dar si tufisurile de mangrove. In lunile de iarna pleaca din regiunile nordice spre cele cu paduri mlastinoase de mangrove din Noua Guinee.

In perioada clocitului femela isi face cuibul pe ramurile cele mai inalte ale unui copac si depune 3-4 oua care au coaja albastrui-deschisa cu mici pete maronii-roscate sau gri.

Graurul metalic face parte din ordinul Passeriformes, familia Sturnidae si nu este o specie in pericol de disparitie, foarte multe exemplare populeaza in special nordul Australiei, dar si insulele Sulawessi, Moluce, Solomon, Noua Guinee si altele mai mici. Alte specii care fac parte din aceeasi familie sunt: graurul splendid, graurul numit ciugulitorul vitelor cu ciocul rosu, graurul comun si altele. Toate au in comun capacitatea de a imita sunetele emise de alte pasari sau pe care le aud in jur.

Video – Graurul metalic (Aplonis metallica) din Australia:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.