Karl Landsteiner, biolog si medic austriac, este cel care a identificat, in 1900, grupele sangvine, clasificand sangele uman in patru grupe – A, B, AB si O – un sistem care este valabil si astazi. Descoperirea exceptionala, pentru care a primit Premiul Nobel, in 1940, a facut posibila, in timp, salvarea a peste un miliard de vieti si a schimbat, in mod fundamental, domeniul medicinei.  Grupa sangvina a unei persoane este determinata de caracteristicile biochimice ale suprafetei corpusculilor rosii si ale antigenilor, substante proteice care determina formarea de anticorpi.

Grupele de sange
Grupele de sange

De asemenea, grupa de sange este conditionata si de Factorul Rhesus (Rh+ si Rh-), dat de prezenta sau absenta substantei proteice “D”. De exemplu, daca o persoana cu grupa de sange O are antigenul “D”, identificarea corecta a grupei sangvine este O+. Grupa de sange este o caracteristica ereditara, gena O fiind recesiva, in timp ce A si B sunt dominante. Prin urmare, daca o persoana mosteneste de la parinti gena A si gena O, grupa sa sangvina va fi A. Chiar si in conditiile transfuziilor de sange (cu exceptia grefelor de maduva osoasa), o persoana isi pastreaza toata viata grupa de sange.

Abordarile transdisciplinare si, mai ales, convingerile, bazate pe o anumita traditie culturala, a asiaticilor (China, Japonia, Coreea), au pus in discutie posibilitatea de a stabili corelatii intre grupele sangvine si personalitate, altfel spus, parafrazand o veche zicere, “spune-mi ce grupa sangvina ai, ca sa iti spun cine esti”. In Japonia, a intreba pe cineva ce grupa de sange are este la fel de banal ca si intrebarea despre zodia careia ii apartine. Desi, pentru unii, asocierea grupelor de sange cu o zona a psihologiei, referitoare la personalitate,  ar putea fi considerata ca fiind fortata, in prezent se dezvolta tot mai mult discipline de granita de felul psiho-biologiei.

Studiile etnice arata ca factorul geografic are legatura cu grupele de sange, in Asia existand un procent mai mare de persoane cu grupa B. Inca de la inceputul secolului al XX-lea, un specialist japonez in psihologie, Takeji Furukawa, a publicat o carte intitulata “Studiul caracterului in functie de grupele sangvine”, in incercarea de a afla ce anume ar explica revoltele frecvente, extrem de violente, ale taiwanezilor, care, in 1930, au ucis mai multi colonisti japonezi. Furukawa a pus caracterul rebel al taiwanezilor pe seama predominantei grupei de sange O. Preocuparea pentru acest domeniu s-a revigorat dupa 1970, dupa ce un jurnalist – Masahiko Nomi – a publicat si el o carte pe aceeasi tema (“Explicarea afinitatilor prin grupa sangvina”).

In prezent, fiul sau conduce un institut care se ocupa cu studii de psiho-biologie si medicina. Mai mult, japonezii sunt intr-atat de convinsi de legatura dintre grupa de sange si personalitate, incat agentiile de recrutare a fortei de munca apeleaza si la acest criteriu, in comert se gasesc bauturi, dulciuri, saruri de baie, prezervative special facute, pe grupe sangvine, chiar antrenamentele sportive sunt adaptate in acest sens, politicienii fac publica grupa de sange, in speranta ca isi vor atrage voturi, nici indragostitii nu o ignora. Cea mai “indragita” grupa, la japonezi, este A (prezenta la 40% din populatie), in timp ce coreenii nu sunt prea incantati de grupa B.

Grupa sangvina A

Grupa sangvina A
Grupa sangvina A

Despre persoanele cu grupa sangvina A se spune ca sunt foarte empatice, stabilesc mult mai repede relatii cu ceilalti si au o mai mare capacitate de a intelege si accepta opiniile celor din jur. Li se acorda incredere, in cele mai multe situatii, aceasta si pentru ca isi tin promisiunile. O consecinta nu tocmai favorabila a unor astfel de calitati ar fi ca sunt, adeseori, creduli si nu stiu sa isi ceara, cu destula insistenta, drepturile. Uneori pot fi manipulati, se pot comporta ezitant, dar au mereu incredere in intuitia lor. Persoanele cu grupa A au predispozitii spre domeniul artelor, sunt perfectioniste, rabdatoare, punctuale, uneori timide. Pe plan sentimental, nu fac aproape niciodata primul pas si nu le plac efuziunile, declaratiile inflacarate, preferand un comportament mai subtil.

Citește și:  Inventii - ascutitoarea

Grupa sangvina B

Grupa sangvina B
Grupa sangvina B

Grupa de sange B este caracteristica persoanelor optimiste, care se adapteaza rapid la orice fel de situatie. Au idei novatoare si originale. Stiu sa se bucure de viata si nu vor evita sa puna in practica  lucrurile care le fac placere. Sunt foarte sociabili, motiv pentru care pot sa relationeze, fara dificultate, cu persoane pe care le vad pentru prima data. Manifesta libertate in gandire, dar nu vor suporta ca altii sa se amestece in treburile lor. Se plictisesc destul de repede de muncile repetitive, de aceea cauta mereu elemente surpriza chiar si in realitatea cea mai banala. Resping autoritatea, regulile si ierarhiile, fiind convinsi ca pot face lucrurile mai bine singuri decat in echipa. In dragoste, sunt fermecatori, seducatori, magnetici, spontani.

Grupa sangvina AB

Grupa sangvina AB
Grupa sangvina AB

Tipul sangvinic AB este mai rar si oamenilor din aceasta categorie li se atribuie o inteligenta nativa remarcabila. Se disting, de asemenea, printr-o deosebita tenacitate in orice activitate, prin intelepciune si echilibru. Nu au prejudecati si, in general, punctul lor de vedere este obiectiv. Nu vor sa fie implicati in afaceri obscure si se vor detasa rapid de orice li se pare a fi necinstit. Sunt pacifisti, cu un pronuntat spirit justitiar si mare capacitate de adaptare la situatii noi. Nesuportand inactivitatea, sunt gata sa munceasca pana la epuizare. Cand se indragostesc devin entuziasti si dedicati persoanei iubite. Au o personalitate complexa, preluand caracteristici si de la grupa A si de la B.

Grupa sangvina O

Grupa sangvina O
Grupa sangvina O

Oamenii cu grupa sangvina O, la prima vedere, par inabordabili, dar, in realitate, au un caracter deschis, sincer, facandu-si prieteni cu usurinta. Muncesc onest si au o dorinta constanta de a castiga in viata. Sunt independenti si au initiativa. Ceilalti ii considera persoane demne de incredere si, desi, de cele mai multe ori, sunt previzibili in reactiile lor, exista momente cand pot lua decizii surprinzatoare. Sunt foarte buni comunicatori, cu o aparenta autoritara, care mascheaza o fire blanda, poate chiar romantica. In momentele dificile ale vietii, cei cu grupa O isi asuma curajos toate responsabilitatile. Nu le place sa fie criticati si, pentru a reusi, trebuie sa isi aleaga parteneri care sa ii sustina, pentru a nu le scadea entuziasmul. Pe plan sentimental sunt directi si pasionali – totul sau nimic.

In privinta compatibilitatilor, din punctul de vedere al personalitatii, se pare ca grupa sangvina A este compatibila cu A si AB, B cu B si AB, AB cu AB, A, B cu O, O cu O si AB.

In 2008, in Japonia, s-au vandut peste cinci milioane de carti referitoare la legatura dintre grupele sangvine si personalitate si chiar daca dovezi stiintifice clare nu exista in acest sens, in tot mai multe tari oamenii par a fi dispusi sa accepte ideea, de multe ori verificata in practica, desi nimeni nu poate spune cu certitudine daca este vorba de o simpla coincidenta sau de predispozitii pe care le purtam in substanta noastra vitala.

1 COMENTARIU

  1. Nu există nicio legatură între grupe sanguine şi personalitate. Pseudoştiintă, mit urban, fantezii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.