De dimensiuni mici, Guineea – Bissau este o țară de coastă aflată la sud de Senegal, ai cărei locuitori vorbesc mai multe limbi locale, printre care creola, portugheza și franceza. Până recent, această țară era o destinație cautata și frecventată, însa frământările politice, pentru independența și războiul civil din 1998- 1999 au lasat în urmă o țară supusă greu încercărilor lăsând-o una dintre cele mai sărace din lume. Facilitățile turistice și infrastructura sunt în general limitate, dar se fac eforturi pentru a încuraja și atrage vizitatorii sa descopere această frumusețe a Africii.

steag Guinea Bissau

Teritoriul numit astăzi Guineea-Bissau este fostul regat Gabu, care a facut parte din imperiul mai mare, Mali. După anul 1546, Gabu a devenit autonom, iar părți ale acestui regat au continuat să existe până în anul 1867. Primul european care a întalnit Guineea-Bissau a fost exploratorul portughez Nuno Tristao, în anul 1446. În 1956 s-a format Partidul African pentru Independența Guineei-Bissau și Capului Verde, iar lupta de gherilă a naționalistilor a devenit tot mai intensă. În anul 1974, grupările de rebeli controlau majoritatea zonelor rurale, formând un guvern recunoscut ulterior în toată țara. În anul 1974, Portugalia a acordat țării independența. Noua republică a luat numele de Guineea-Bissau.

Istoria republicii evidențiază o dictatură stringentă cu grave consecințe asupra traiului locuitorilor. În anul 1980, Joao Bernardo Vieira a condus o lovitură de stat ce l-a îndepărtat de la putere pe președintele Luis Cabral. În cei 19 ani de conducere, Vieira a fost acuzat de corupție și de faptul că nu a reușit să reducă sărăcia în care poporul era afundat. Vieira a adus trupe din Senegal și Republica Guineea pentru a lupta împotriva mițcării de insurgență. În mai 1999, rebelii l-au înlăturat pe Vieira.

Citește și:  Londra, atracție fără sfârșit

Chiar dacă istoria identifică Guineea – Bissau drept o țară săracă, ceea ce nu i se poate nega este frumusețea de care dispune și pe care o pune la dispoziția micului explorator. Deși are un teritoriu mic, Guineea-Bissau cuprinde plaje și o viață sălbatică excepțională, precum și un loc în care se pot observa tradiții vest africane și rămășițe ale perioadei coloniale portugheze. Pe coastă, se poate pescui, peiasajul fiind unul de pădure. Insulele din largul coastei sunt de o frumusețe rară și adăpostesc un grup de indigeni. Țestoasele, rechinii și o specie foarte rară de hipopotami, trăiesc în apele sărate ale coastei.

Bissau
Bissau

Bissau, capitala republicii este bucuroasă să insufle turistului un aer relaxat. De asemenea, cartierul portughez cu străzi șerpuitoare și case în stil mediteraneean își așteaptă ochii critici pasionați de o arhitectură inedită.

În Arhipelagul Bijagos, format dintr-un grup de insule mici, dintre care câteva sunt locuite, turistul poate solicita toată liniștea țării. Cel mai ușor poate ajunge pe insulele Bolama și Bubaque, vizitând ruinele fostei capitale Bolama și plajele frumoase. Doar campingurile sunt disponibile pentru cazare.

Pentru iubitorii minunilor naturii, acetia pot admira mii de specii de păsări, mamifere mari și alte animale native, în rezervația Ferma Zoo de pe Rau. Ferma este îngrădită de două râuri și un lac. De asemenea, Parcul Natural Catanhez in Jemberem poate fi vizitat, acesta adăpostind specii de păsări, cimpanzei și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.