În fiecare an în preajma sărbătorii Halloween, în toiul distracției se ridică și întrebările referitoare la natura ceva mai sinistră a perioadei, ajungându-se și la fenomenele paranormale și supranaturale. Pe lângă obișnuitele sperieturi ale sezonului, curioșii pot întâmpina diferite fenomene cu adevărat de speriat, care le pot în cele din urmă schimba viața.

Fie că sunteți sceptici sau adepți ai fenomenelor paranormale, nu puteți nega ca în întreaga lume pot fi găsite fenomene ce nu au (deocamdată) nicio explicație științifică.

Statistici

Halloween1

Potrivit unor studii si cercetări de piață efectuate prin întreaga lume, credința în supranatural și paranormal a crescut considerabil și nu pare a se afla în declin. Doar în SUA, statisticile arată că 75% dintre americani cred într-o oarecare măsură într-o formă de paranormal sau alta. Jumătate din americani cred în fantome.

În cadrul fenomenelor paranormale intră fantomele, posedările, metafizica, vrăjitoria, miracolele, fenomenele psihice sau întâlnirile cu extratereștri ori OZN-uri și forme de viață extraordinare, precum Chupacabra sau Bigfoot.

Pe Internet pot fi găsite sute de mii de povestiri referitoare la evenimente paranormale și întâlniri cu ființe ciudate. În timp ce unele par a fi reale, altele rămân doar simple povești izvorâte din creativitate debordantă și un spirit jucăuș.  Realitatea este că povestirile găsite pe internet nu pot fi verificate în niciun mod, poate doar în cazul în care există dovezi palpabile, pe care și alții le pot vedea și studia.

Experiențele tip Halloween și repercusiunile acestora

Halloween11

Din punct de vedere psihologic și fiziologic, persoanele care trec prin experiențe paranormale au fost afectate puternic de acestea, fie prin intermediul unor experiențe reale, fie prin intermediul unor experiențe percepute doar de ei. În anumite cazuri, cei care experimentează astfel de fenomene rămân marcați, iar de cele mai multe ori este nevoie ca specialiștii să aibă grijă de binele celor care trec prin astfel de experiențe, înainte de a adresa și studia fenomenul în sine mai mult.

Christopher Chacon, unul din cei mai renumiți experți în paranormal si supranatural, consideră că oamenii sunt schimbați în urma acestor fenomene. Chacon are o experiență de 20 de ani în investigații, fiind pe deasupra și un iluzionist foarte bun. Printre fenomenele pe care expertul le-a experimentat într-o oarecare măsură se află miracolele, aparițiile, fantomele, bântuirile, întâlnirile cu ființe extraterestre și navele acestora, exorcisme, întâlniri cu forme de viață extraordinare, reîncarnare, psiokinezie sau vedere de la distanță. El a participat la diferite expediții menite a scoate la iveală relicve, artefacte mistice sau oculte, acesta  păstrându-și mintea deschisă la diferite experiențe noi.

Credințele afectează percepția umană?

Christopher Chacon consideră că sistemul de credințe al fiecărui individ influențează foarte mult modul în care acesta percepe tot ce se află și se întâmplă în jurul său. În cadrul explorării oricărui astfel de fenomen, atât cel care a trecut prin experiența paranormală, cât și investigatorul se lasă influențați de propriile credințe, iar percepția oamenilor este schimbată în funcție de credințele lor. Un sistem de credințe îl poate orbi pe om în ceea ce privește natura reală a experienței prin care trece. Astfel, o persoană care crede în fenomene paranormale poate percepe anumite întâmplări care nu există în realitate, în timp ce un sceptic nu va recunoaște sau va nega ceea ce i se întâmplă.

Citește și:  Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie

Adevărul este că fenomenele pot fi împărțite în cele naturale, pe care oamenii le înțeleg, și fenomenele preternaturale, cele pe care oamenii încă nu le pot înțelege.

Hollywood – un paradis al evenimentelor paranormale?

Halloween la Hollywood
Halloween la Hollywood

Pe măsură ce evenimentele paranormale și supranaturale cresc în intensitate și număr si motivația din spatele popularității masive a acestora crește. Mulți consideră că filmele horror de la Hollywood sunt o cauză majoră a proliferării credinței în astfel de fenomene. Deși sociologii și antropologii consideră că, într-adevăr, media are o importanță în propagarea și împuternicirea credințelor în paranormal, Hollywoodul nu ar avea nicio legătură majoră pentru originea credințelor în anumite efecte considerate paranormale sau supranaturale. Oamenii trebuie doar să cerceteze puțin pentru a realiza că serialele și filmele ce au drept temă supranaturalul se bazează pe experiențe reale ale oamenilor.

Multe din blockbusterele hollywoodiene, precum Poltergeist, Paranormal Activity sau Întâlnire de gradul 3 se bazează pe cercetări anterioare și pe povestiri din viața reală. Cert este că în țări din lumea a treia, în care poate că aceste filme nu au ajuns, oamenii au astfel de credințe în creaturi ciudate, extratereștri sau fenomene paranormale. Astfel se poate demonstra că nu există o nevoie ca televiziune, media și cinematografia să instige dorința și credința că evenimente sau fenomene paranormale există.

Halloween la origini

Originile sărbătorii Halloween provin din credințele supranaturale și dintr-un festival celt care avea loc încă de acum 2000 de ani.  Numit inițial Samhain, festivalul a originat în zona numită acum Marea Britanie, celebrându-se în fiecare an legătura dintre lumea viilor și cea a morților, care devine lipsită de limite. În noaptea de 31 octombrie, celții credeau că fantomele morților se întorc pe Pământ pentru a face bine sau rău si astfel se permite preoților druizi să interacționeze cu acestea.

De-a lungul secolelor, creștinii au încercat să suprime sărbătoarea celtă a morților și să o înlocuiască mai degrabă cu Ziua Sfinților, zi de comemorare a celor decedați. Nici măcar influența bisericii creștine nu a reușit să oprească acest festival al supranaturalului, astfel încât Halloween a înflorit de-a lungul secolelor și a devenit o adevărată sărbătoare extravagantă.

Un Halloween comercializat

Produse pentru Halloween
Produse pentru Halloween sursa: latimes.com/opinion/op-ed/la-ol-patt-morrison-leo-braudy-monsters-halloween-20181031-htmlstory.html

În esență, Halloween a rămas o sărbătoare a paranormalului și supranaturalului, devenind în același timp o modalitate creativă de a vedea fenomenele misterioase ce invocă adesea teamă.

Acum, sărbătoarea toamnei a devenit o adevărată industrie de sute de milioane, care necesită entertainment, distracție si cheltuiala de bani. Pe lângă serialele și filmele care înconjoară această perioadă a anului, diferite atracții horror au început să răsară. În plus, la noi în țară, petrecerile tematice au prins un foarte mare avânt.

Dacă în trecut, Halloween era o atracție tipic americană, acum a devenit o atracție terifiantă îmbrățișată la nivel global, care crește tot mai mult în popularitate.

1 COMENTARIU

  1. Nu există repercursiune, ci repercusiune! Va rog să aveti mai mare grijă la exprimare pentru ca veti pierde din credibilitate la secțiunea gramatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.