Este cel mai mare oraș al țării și, în același timp, capitala Finlandei. Reprezintă și un important port al Mării Baltice.

Orașul Helsinki a fost întemeiat în anul 1550 de către regele Gustav Vasa al Suediei, pentru a concura comercial cu orașul Talin (Estonia). Rolul de capitală i-a fost atribuit abia la începutul secolului al XIX-lea, în urma unei hotărâri luate de țarul Rusiei. Pe atunci, țara se afla sub stăpânirea rușilor care au reconstruit în stil propriu vechiul centru istoric, dându-i aspectul actual.

În Helsinki sunt atât de multe locuri de văzut, vechi și moderne, încât turiștii au nevoie de indicații precise. Cele mai cunoscute obiective se împart în cele culturale (muzee), cele istorice (clădiri medievale), religioase (catedrale), spații verzi (parcuri și grădini) și cele de amuzament (parcuri de distracții).

fortificatia Suomenlinna
fortificatia Suomenlinna

Principala atracție o reprezintă fortificația Suomenlinna (sau Viapori), construită în secolul al XVIII-lea pe suprafața a șase insulițe din jurul orașului Helsinki. La vremea ei, a fost considerată cea mai puternică fortificație baltică, fiind denumită Gibraltarul Nordului. Era menită a ține piept ofensivei armate rusești, ceea ce nu s-a întâmplat până la final. După 60 de ani de rezistență, fortificația a căzut în mâinile rușilor, predându-se. În prezent, fortificația Suomenlinna este considerată un soi de centru istoric al orașului Helsinki, plin de farmec și viață. Aici continuă să trăiască numeroși finlandezi, majoritatea ocupându-se cu turismul. Sunt amenajate multe cafenele, baruri și restaurante, iar zona este foarte aglomerată din cauza turiștilor.

Centrul vechi al orașului Helsinki se cheamă Tori Quarters și cuprinde clădiri ridicate pe timpul ocupației ruse. Majoritatea erau construcții în interiorul cărora funcționa administrația politică. În prezent, se lucrează la renovarea lor, dar turiștii continuă să viziteze centrul vechi, atrași de atmosferă și de numeroasele cafenele moderne.

Tori Quarters
Tori Quarters

Religios, există în Helsinki două obiective majore: catedrala și biserica din stâncă. Catedrala din Helsinki este principalul simbol religios, fiind construită în secolul al XIX-lea de către Carl Ludwig Engel în stil imperial. La origine, reprezintă principala biserică evanghelică luterană din capitală. Biserica din stâncă este cea mai populară atracție religioasă pentru turiști, fiind construită din bucăți de stâncă. Reprezintă creația lui Timo și Tuomo Suomalainen, fiind un edificiu de secol XX. Interiorul este realizat numai din piatră, ceea ce contribuie la un decor cu totul neobișnuit și o acustică excepțională. Biserica ortodoxă poartă numele de Catedrala Uspenski.

catedrala Uspenski
catedrala Uspenski

Un accent important cade pe viața culturală, astfel că orașul Helsinki dispune de numeroase muzee și teatre. Cele mai importante sunt Muzeul de Artă al Ateneului și Muzeul de Artă Contemporană Kiasma.

Muzeul Ateneului conține cea mai mare colecție de artă a Finlandei, cu expoziții permanente compuse din peste 20.000 de creații, realizate de-a lungul anilor 1750 – 1950. Este un adevărat centru cultural, întrucât găzduiește și diverse evenimente de artă, cele mai numeroase fiind atelierele de lucru, deschise publicului. Clădirea face parte din categoria celor istorice, fiind o construcție de secol XIX.

Kiasma
Kiasma

Muzeul de Artă Contemporană Kiasma cuprinde colecții de artă contemporană. Clădirea care îl găzduiește este considerată un adevărat exemplu de splendoare arhitecturală.

Tot la capitolul cultural se înscrie și un celebru monument – monumentul Sibelius, din parcul cu același nume. Monumentul este dedicat memoriei compozitorului Jean Sibelius și are forma unui conglomerat de tuburi de orgă din oțel, pe suprafața cărora este sculptat bustul artistului. Monumentul are o înălțime de 8,5 metri și cântărește 24 de tone, datorită celor 600 de tuburi de orgă. Este cea mai faimoasă statuie din Helsinki, forma dovedindu-se extrem de curajoasă și neașteptată.

Sibelius
Sibelius

Spațiile verzi sunt numeroase. Cele mai importante sunt grădina zoologică Korkeasaari, deschisă în 1889 și reprezentând una dintre cele mai vechi din lume. Aici pot fi admirate 200 de specii de animale foarte variate și 1000 de specii de plante. În cadrul grădinii zoologice locuiesc și câteva dintre speciile de animale aflate pe cale de dispariție.

Parcul Esplanade este cel mai aglomerat parc din Helsinki, atât din cauza dimensiunilor mari, cât și a faptului că aici au loc foarte multe concerte în aer liber. Turiștii și localnicii îl vizitează cu același interes. Parcul de distracții Linnanmaki este deschis tocmai din 1950 și atrage generații întregi de localnici și turiști. Distracțiile sunt variate, de la cele mai înfricoșătoare până la cele mai sigure. Rollercoasterul original este în stare funcțională.

Un loc cu totul deosebit îl reprezintă Kamppi, capela tăcerii, situată chiar la intrarea într-un centru comercial foarte mare. Capela tăcerii este construită în sprijinul tuturor celor care doresc să țină momente de reculegere sau pur și simplu să se liniștească spiritual, departe de zgomotul orașului.

Kamppi
Kamppi

Pentru shopping, cele mai renumite locuri sunt galeriile Stockmann, galeriile Forum și galeriile Kampi.

Bucătăria locală poate fi savurată în cadrul unor restaurante cu specific lapon: Zetor, Manala, Lappi și Limon. Alte restaurante renumite sunt Kynsilaukka (toate mâncărurile sunt pe bază de usturoi), Gastone (restaurant italienesc) și Belge (restaurant belgian).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.