Nu demult, europenii, putin mai curiosi din fire, au facut un top al celor mai civilizate tari din lume si s-a intamplat ca una dintre acestea, acolo unde va recomandam sa va duceti, este chiar Finlanda, cu capitala la Helsinki. Desi in aceasta tara nordica exista mai multe orase poate mai interesante decat Helsinki, am ales sa discutam despre capitala tarii. Motivul este unul simplu si, credem noi, extrem de important: daca ne dorim sa cunoastem cu adevarat o tara, trebuie, mai intai de toate, sa-i vizitam capitala, centrul economic si cultural, acolo unde, cel putin in aparenta, sta cele mai de seama si reprezentative exponente pentru intreg poporul.

Helsinki1

Daca vreti, capitala unei tari este punctul fierbinte, in care toate valorile se intersecteaza. Bineinteles, este aproape inevitabil, macar pentru cei cativa melancolici care au mai ramas sa nu se gandeasca la capitala tarii noastre, mai exact la ceea ce ea reprezinta in prezent. In sfarsit, cum spuneam, vom vorbi despre Helsinki, capitala Finlandei, si-anume despre ce putem vizita si, bineinteles, care sunt motivele pentru care ar trebui sa o introducem in lista noastra de alternative la destinatii de vacanta.

Pe malul golfului Finic, se afla cel mai mare oras al tarii, mai exact Helsinki, centru economic, cultural si educational al tarii. Totodata, capitala Finlandei este si un port important. Aceasta are iesire la Marea Baltica. Dat fiind faptul ca tara este izolata de vecini, transportul se face numai pe cale maritima. In sfarsit, Helsinki are, asadar, si o pozitie geografica importanta. Si, pe langa faptul ca are o infrastructura moderna, orasul este si foarte curat. Ba chiar, contrastul dintre cladiri nu este deloc evident, existand o armonie totala intre obiective.

Helsinki11

De pilda, fiecare zona a orasului si-a pastrat specificitatea, constructia noilor cladiri, chiar si restaurarea altora, tinand strict de stilul arhitectonic care s-a impus initial. Cu alte cuvinte, nu vom avea impresia ca dupa 50 de metri, am intrat in alt oras. Totodata, localnicii sunt foarte primitori si sunt dispusi sa ofere orice informatie, cu atat mai mult cu cat le spuneti ca sunteti turisti. In pofida spuselor, si-anume ca finlandezi sunt la fel de reci ca si clima lor, majoritatea sunt civilizati si atunci cand li se cer ajutorul sau orice fel de lamuriri, ei raspund pozitiv. Nici nu se pune problema ratacirii prin marele oras.

Chiar si asa, este indicat sa va stabiliti dinainte obiectivele, sa stiti cu exactitate ce anume urmeaza sa vizitati. Ba chiar, avand in vedere ca istoria care este marcata in zidurile cladirilor este destul de interesanta, ar fi bine sa va informati dinainte cu privire la cateva date sumare, nu de alta, dar sa nu aveti prea multe asteptari sau, dupa caz, prea putine. Pe de alta parte, daca va plac surprizele si sunteti niste aventurieri din fire, puteti descoperi rand pe rand fiecare obiectiv in parte.

Probabil astfel va fi si mai interesant de urmarit frumusetea si unicitatea locurilor pe care le veti vizita, mai ales ca acestea doua se imbina perfect. Se poate spune chiar ca frumusetea si unicitatea cladirilor, a obiectivelor turistice se sincronizeaza, totodata, si cu evolutia lumii moderne, dar si cu istoria, ceea ce, pentru un oras care spera sa castige venituri frumoase din turism, este primordial.

Fortareata Suomenlinna
Fortareata Suomenlinna

De pilda, puteti vizita fortareata Suomenlinna, din mijlocul marii. Trebuie sa mentionam faptul ca este unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase locuri din Finlanda, dar si unul dintre cele mai vizitate. Complexul, care in trecut a functionat ca baza militara, se afla, de fapt pe o insula. Imaginea pe care o veti surprinde acolo este de-a dreptul incredibila, Suomenlinna facand parte si din patrimoniul UNESCO. Locatia, cu iz avangardist, este un muzeu ce lasa impresia ca s-a ridicat din strafundurile marii, in trecut fiind si centru cultural. Prin urmare, va veti bucura de un loc foarte frumos si bine conservat, unde istoria nu este neaparat o dovada a trecerii timpului, ci, mai degraba, o dovada vie a faptului ca timpul se poate opri in loc, sa-si traga rasuflarea. Mai puteti vizita si Catedrala din Helsinki, cladirea Senatului.

Catedrala din Helsinki
Catedrala din Helsinki

Daca sunteti insa iubitori de litoral si, bineinteles, v-ati cam saturat de mirosul incomodelor chistoace de tigara, puteti alege litoralul. De pilda, plaja Aurinkolahti este cea mai vizitata din tara. E drept ca, in acest caz, va trebui sa va ghidati dupa sezon. Chiar si asa, stim bine ca Finlanda este o tara mult mai friguroasa ca Romania, deci va trebuie sa ne luam masuri de precautie si, desigur, sa ne interesam inainte care vor fi conditiile. Pe de alta parte, daca tineti cu tot mortisul sa faceti cumparaturi, bineinteles, daca dispuneti de resursele financiare necesare, puteti alege, in acest sens, Centrul Comercial Kammpi.

Muzeul de arta contemporana Kiasma
Muzeul de arta contemporana Kiasma

Cladirea este pe cat de impunatoare, pe atat de utila comerciantilor, dar si clientilor veniti din toata lumea. Si totusi, Muzeul de arta contemporana, Kiasma, va sta, iarasi, la dispozitie. Pana si cladirea arata intr-un mod futuristic, insa ceea ce va urma sa vizitati inauntru este de-a dreptul futuristic. Cumva, aspectul nu ascunde ceea ce inauntru se afla, ci anunta acest lucru. Asa si cu orasul Helsinki. Frumusetea nu este numai panoramica, ci si microscopica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.